Közélet

Halfesztivál: hagyományos halászlé a SZEGEDma.hu-val + FOTÓK, VIDEÓ

Halfesztivál: hagyományos halászlé a SZEGEDma.hu-val + FOTÓK, VIDEÓ

2012. szeptember 1., szombat
Halfesztivál: hagyományos halászlé a SZEGEDma.hu-val + FOTÓK, VIDEÓ

Főként tiszai halból és egy 200 éves bográcsban rotyogott a Partfürdőn a Tiszai Nemzetközi Halfesztiválon portálunk halászleve. Standunkon vendégül láttuk B. Nagy László megyei kormánymegbízott és Hende Csaba, honvédelmi minisztert is.

Tiszai nyurgaponty és márna - főként ezek a halak adták a SZEGEDma.hu halászlevének gerincét. Portálunk halleve 13 órára készült el, a nagy vasbogrács mellett egy kisebb üstben tiszai keszegeket rántottunk ki. A halészléfőző fesztivál főszervezője és a főzőverseny zsűrije, Frank Sándor elismerően ízlelte a alkotásunkat. Standunkat meglátogatta többek között

Hende Csaba

honvédelmi miniszter,

B. Nagy László

kormánymegbízott,

Balczó Zoltán

és

Ujhelyi István

az országgyűlés alelnökei.

Kétszáz mázsa hal rotyogott

Több mint kétszáz mázsa halat kínálnak és csaknem háromszázezer embert látnak vendégül a szegedi nemzetközi tiszai halfesztivál három napja alatt péntektől vasárnapig; szombaton több száz bográcsban készült a hallé.

Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál ötletgazdája szerint a finom szögedi étel titka, hogy az alaplé elkészítéséhez többféle hal csontját, fejét használják fel. Ezeket a bográcsban szegedi zöldpaprikával, paradicsommal és makói vöröshagymával körülbelül két óráig főzik. Ha elkészült, alaposan átpasszírozzák, úgy, hogy csak a csontok maradjanak. A passzírozást ki-ki más módszerrel végzi: vannak, akik sűrű szövésű szitát, acélszűrőt használnak, mások külön erre a célra kifejlesztett tekerhető fémalkalmatosságot. Az így kapott sűrű alaplébe teszik bele a beirdalt, kifilézett halszeleteket, megfőzik, és jóféle szegedi pirospaprikával ízesítik. Az immár tizenhatodik alkalommal megszervezett fesztivál második napján, szombaton kétszáz amatőr- és mesterszakács, családi és vállalati csapat, a politika, a közélet és a sport prominens képviselői vállalkoztak arra, hogy bemutassák halléfőző tudományukat. Az újszegedi Partfürdőn azonban ennél jóval több bográcsban rotyogott a hagyományos szegedi hallé, hiszen volt olyan induló, aki több száz embert látott vendégül. A kisebb-nagyobb bográcsok mellett idén jóval nagyobb méretben, honvédségi gulyáságyúban is készült az ízletes hallé. A tábori konyhában forgolódó katonák elárulták, csaknem kétszáz embernek főznek. A gulyáságyús hallé készítésének titka csupán annyi, hogy a bográcsban készülő változathoz képest lényegesen gyakrabban kell megkeverni, mert a tűz nem egyenletesen melegíti a kondérokat. A hallé mellett mást is kínáltak a vendégeknek: paprikás lisztben megforgatott, tűz fölött sült keszeg, kárász, törpeharcsa vagy ponty, és akadtak olyanok, akik igazi különlegességeket főztek. Az algyői Szalma Antal például a hajnalban a Tiszából kifogott amurt készítette el vendégeinek. Az ínyencek azonban nem csak a házi méretekben fortyogó hallét kóstolhatják meg. A rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított háromezer-ötszáz literes óriásbográcsában készíti el az ételt. A bogrács méretét jellemzi, hogy egyszeri megtöltéséhez csak makói vöröshagymából hat mázsát használnak föl. Más vendéglők a jellegzetes szögedi - és a vendégként szereplő bajai - hallé mellett sült harcsát, süllőt és keszeget, pontypatkót és harcsapaprikást kínálnak. Korábban írtuk: A SZEGEDma.hu már pénteken este megkezdte az előkészületeket az alaplé összeállításával és a hal filézésével. Szombaton 11 óra óta pedig rotyog is Hír-es halászlevünk a Partfürdőn. Az általunk főzött étel különlegessége, hogy 80 százalékban tiszai (nyurga ponty, amur) és 20 százalékban tavi (tükörponty) halból készül. Az alaplébe finom Fehér-tói keszeget is csempésztünk. Sátrunk is igen népszerű a Partfürdőn, meglátogatott már bennünket mások mellett Kalmár Ferenc és Balczó Zoltán parlamenti képviselő is. A szomszédban, a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál ebédel Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt, majd interjút adott a SZEGEDma.hu-nak. http://youtu.be/jEWCBjG1-0w

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.