Írjon nekünk

Közélet

Hajóson is sikeres az ÁGOTA integrációs programsorozat + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az Emberi Erőforrás Minisztérium és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója, valamint az ÁGOTA Alapítvány integrációs programsorozata Bács-Kiskun megye-szerte is óriási sikerrel zajlik.

A hétvégén a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA® Alapítvány Bács-Kiskun megyében is folytatta azt az integrációs programsorozatot, melyet az Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) támogatásával azzal a céllal indítottak el, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek és fiatalok könnyebben legyenek képesek beilleszkedni a társadalomba, illetve még hatékonyabban valósulhassanak meg a családba fogadások – tudta meg a SZEGEDma.hu. Ebben a programsorozatban már eddig is komoly eredményeket értek el az ÁGOTA-sok, hiszen számtalan nevelőszülői hivatás ébredt a tevékenységük nyomán, és az örökbefogadási kedv is fellendült azokban a térségekben, ahol a programstruktúra egy-egy eleme megvalósult. Soltész Miklós, az EMMI államtitkára és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök együttműködésében indulhatott útjára ez a nem hétköznapi vállalkozás, melyet az egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója és az ÁGOTA® Alapítvány valósít meg.

A szervezők ezúttal Hajós városában igyekeztek elgondolkodtatni az ott élőket a családból kiemelt gyermekek sorsának kérdéseiről, és biztatni is egyúttal a lakosokat, hogy még befogadóbbak legyenek a Haynald Gyermekotthon lakói iránt. Nem volt nehéz dolguk, mert a település lakosai már régről megszokhatták a gyermekotthon fiatalkainak ottlétét, hiszen csaknem egy évszázados múltja van a hajósi gyermekvédelemnek. Olyan kiválóságok dolgoztak Hajóson a gyermekekkel, mint például Foltán József, akiről közel egy éve itt Csongrád megyében egy gyermekotthont neveztek el. Azért tartották mégis fontosnak itt is megrendezni a nagy szabású közösségi napot, mert Bács-Kiskun megye kisebb városaiban is szeretnék fokozni a nevelőszülői hivatás iránti kedvet – tájékoztattak a szervezők.

Hajós a vendégszeretetéről híres, és az itt élő emberek mindig is befogadóak voltak – mondta el Szabóné Szívós Ildikó, a program egyik főszervezője. Balogh Zsolt szervező ugyancsak méltatta Hajós város lakosainak segítői hozzáállását, akik közül többen a program megvalósulásában is közreműködtek. Az I. Haynald Napok elnevezésű rendezvény egy olyan egész napos közösségi és családi esemény, ahol a gyermekotthon gondozottjai és a város családjai együtt tölthetnek el egy színes programokkal teli napot: közösen játszhatnak, sportolhatnak, ebédelnek, beszélgetnek, azaz ismerkedhetnek egymással. A rendezvény vendégei voltak többek között Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki megnyitó beszédében kiemelte a családba fogadások fontosságát, és arra biztatta a hajósi embereket, hogy merjenek vállalni ilyen nehéz sorsú gyermekeket. A helyettes államtitkár asszony azt is hangsúlyozta, hogy ma Magyarországon még mindig óriási feladatok várnak mindannyiunkra a családba fogadások terén és a nevelőszülői hivatás kiszélesítése vonatkozásában is.

Ugyancsak a rendezvény egyik házigazdájaként köszöntötte az egybegyűlteket Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, aki szintén bátorította a rendezvény résztvevőit, hogy az elmúlt évtizedekhez hasonlóan maradjanak ilyen példamutatóak és befogadóak. Megtudtuk: Bányai Gábor elnök nemcsak a rendezvény vonatkozásában tett már sokat a megye gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataljaiért, hanem mint korábbi fenntartó külön gondot fordított arra is, hogy a megyében is elindulhasson az a fenntartói felelősségmegosztás, melynek eredményeként az Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató megkezdhette működését a térségben.

Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, Hajós város polgármestere szintén nagyon sokat tett ennek a napnak a sikeréért, a rendezvény mindennemű részletének kidolgozásában és előkészítésében aktívan közreműködött. Megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Hajós város gyermekvédelme a jövőben is ugyanolyan fontos lesz, mint ahogy csaknem egy évszázada képezi részét mindez az itt élők életének. A városban 5 lakásotthonból tevődik össze a Haynald Gyermekotthon. Szomolainé Nagy Valéria, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Bács-Kiskun megyei igazgatója bemutatta a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató innovatív elképzeléseit a szakellátás fejlesztése kapcsán. Az igazgatónő arról is beszámolt, hogy már a közelmúltban is a hajósiak aktív közreműködésének köszönhetően komoly szakmai fejlesztések indulhattak el.

Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója a Haynald Gyermekotthon gyermekeihez, fiataljaihoz és a velük foglalkozó kollegákhoz intézte bátorító, buzdító szavait. A főigazgató a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy a gyermekotthon dolgozói teljes odaadással végzik feladataikat, és egy olyan kollektívára alapoz, amely összefogásában, összetartásában egyaránt példamutató lehet a gyermekvédelemben közreműködők részére. A Haynald Gyermekotthon gyermekfelügyelői minden nap komoly alázattal, törődéssel, igazi anyai, apai gondoskodni vágyással biztosítanak családias légkört az ott élő gyermekek számára. Az intézmény lakásotthon vezetői, pedagógusai, fejlesztői, család- és utógondozói vagy akár a pszichológus és az intézményvezetők példamutató hozzáállással képviselik azt a szemléletmódot, melynek köszönhetően a rájuk bízott, családból kiemelt gyermekek valóban hazatalálhatnak majd egy napon a társadalomba. A beilleszkedést vagy ha úgy tetszik, az integrációt segítő és támogató elgondolás rendszere maga a szakmai program, melynek megvalósításában nélkülözhetetlen szereplők az ott dolgozó kollegák.

“Minden elismerésem azoké, akik nap, mint nap gondoskodnak gyermekinkről, és akik ezen a közösségi, családi napon, a Haynald Napon is itt vannak, és a gyermekekkel való foglalkozás legpartneribb formáját élik meg közösen, a közös játékot. Hiszem, hogy az ilyen közösségi programokon keresztül nemcsak a kollégák és a gyermekek kapnak lelki felüdülést, hanem az itt élő családok, és az ő gyermekeik is egyfajta hazatalálást tapasztalhatnak meg. Külön hangsúlyozni kell, hogy a helyi általános iskola és annak igazgatója, Alföldi Albert is komoly támogatást, segítséget nyújt abban, hogy gyermekeink mind inkább otthon érezhessék magukat Hajós városában. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal minden munkatársa, kormánymegbízottja, Kerényi János, a Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője, Minda Imre László és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Bányai Gábor egyaránt fontosnak tartják és támogatják a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA® Alapítvány tevékenységét és céljait. Pontosan ez az összefogás, ez a társadalmi felelősség-megosztás vezethet el minket odáig, hogy az eddigiekhez képest még hatékonyabban adhassunk a ránk bízott gyermekeinknek igazi otthont és befogadó légkört” – hangsúlyozta a főigazgató.

Kommentek

Hírzóna

Czeglédy Csaba négy társát ítélték el Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Human Operator Zrt. ügyében.

Tovább olvasom

Közélet

Szűkült a Cserepes sori szegregátum, de nem tudni mikor számolják fel végleg

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Tavalyhoz képest valamelyest javult a helyzet a Cserepes soron, jó pár házat ledózeroltak a nyomornegyedben.

Tovább olvasom

Közélet

Hat hosszú hétvégénk lesz 2020-ban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Négynapos ünnepből hárommal számolhatunk jövőre.

Tovább olvasom

Aktuál