Közélet

Fidesz: soha nem évülnek el a kommunista és náci bűncselekmények

Fidesz: soha nem évülnek el a kommunista és náci bűncselekmények

2012. szeptember 10., hétfő
Fidesz: soha nem évülnek el a kommunista és náci bűncselekmények

A Fidesz szerint csak egyenlő mércével mérhetők, és soha nem évülhetnek el a kommunista és a náci korszakban ártatlan emberek kivégzésével, illetve megkínzásával elkövetett bűncselekmények.

A kormánypárt az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében üdvözölte, hogy a Fővárosi Főügyészség több ember ellen elkövetett emberölésre való felbujtás háborús bűntettével gyanúsította meg Biszku Bélát, egyúttal hangsúlyozta: hasonló esetekben a jelentős időmúlás és a gyanúsítottak kora, illetve egészségi állapota csak enyhítő körülményként vehetők figyelembe. Hangsúlyozták:

Biszku Béla

az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlások egyik vezéralakja, aki e kegyetlenségek elkövetésének időszakában az ország belügyminisztere volt. "E megkésett, de még mindig időszerű felelősségre vonásra azért kerülhetett sor, mert az Országgyűlés tavaly decemberben elfogadta az alaptörvény részét képező és az elévülés nyugvását a kommunista bűnök tekintetében is kimondó átmeneti rendelkezéseket". Hozzátették, a gyanúsítást emellett Gulyás Gergely fideszes képviselő önálló indítványa is segítette, a Ház akkor az MSZP távolmaradása mellett egyhangúlag fogadta el az emberiesség elleni bűncselekmények büntetendőségéről és elévülésének kizárásáról, valamint a kommunista diktatúrában elkövetett egyes bűncselekmények üldözéséről.

Ibolya Tibor

megbízott fővárosi főügyész sajtótájékoztatón jelentette be, hogy több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt hétfőn őrizetbe vették Biszku Bélát az 1956-os eseményeket követő két sortűzzel összefüggésben. Tájékoztatása szerint ezért a bűncselekményért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Mint mondta, az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságának valamennyi tagja ezzel a bűncselekménnyel gyanúsítható lenne, de már csak Biszku Béla él közülük. A főügyész a rendszerváltás utáni magyar büntető igazságszolgáltatás jelentős mérföldkövének nevezte a gyanúsítást. Ibolya Tibor közlése szerint Biszku Béla együttműködő volt, ugyanakkor tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és vallomást nem tett. A Budai Központi Kerületi Bíróság hétfőn lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el Biszku Béla ügyében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.