Közélet

Felszentelték az újjáépült dorozsmai kálváriát + FOTÓK, VIDEÓ

Felszentelték az újjáépült dorozsmai kálváriát + FOTÓK, VIDEÓ

2012. szeptember 16., vasárnap
Felszentelték az újjáépült dorozsmai kálváriát + FOTÓK, VIDEÓ

A Fájdalmas Szűzanya tiszteletére tartották meg a kiskundorozsmai Hősök Ligetében álló kápolna búcsúját, melynek során felszentelték a főként közadakozásból felújított dorozsmai kálváriát is.

Van-e értelme annak az útnak, amely nem a templomba vezet? – tette fel a kérdést prédikációjában az ünnepi szentmisét bemutató

Kovács József

rektor-kanonok. A dorozsmai kálváriára utalva hozzátette, ez a keresztút jelzi a teljes emberi életet. A szeretet keresztútját, amelyen nem azt keressük, hogy mi magunk hogyan tudunk boldogulni, hanem azt, hogy az Istentől ajándékba kapott életünket hogyan oszthatjuk szét mások, a közösség javára, lelki épülésére.

Temető, kápolna, kálvária és liget

A Hősök Ligete korábban temető volt, majd a 18. században a kolerajárvány pusztított itt, a túlélők fogadalmat tettek a kápolna megépítésére. Később alakultak ki a stációk. 1932-ben az első világháborúban elhunyt katonák emlékére ültették a liget fáit. A dorozsmai stációkat 1856-ban építették, majd 1932-ben felújították, most került sor a második renoválásra, ami valójában újjáépítést jelentett a régi építőkövek felhasználásával – tájékoztatta portálunkat

Hajdú Géza

, a dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója. Hozzátette: nem a mázas stációképeket helyezték vissza, hanem időtállóbb, bronzból készült alkotások kerültek az alapokra, Barta András szobrászművész munkái. Utat is építettek a kápolnához. Megtudtuk, kezdeményezni fogják a megújult liget nemzeti emlékhelyek közé való felvételét. Másfél éve merült fel először a kálvária újjáépítésének gondolata, ugyanis az idők pusztítása során csak a fele maradt már meg a tizennégy stációnak. A kálvária felújítási költsége eddig 13 millió forintba került, nem számolva az emberi munkát, illetve a felajánlásokat – ha ezeket is forintosítanánk, mintegy 20 millió forint körül alakulna az összköltség – közölte az igazgató. Azt is elmondta, korábban a kápolna védőszentjének búcsúnapján sokan látogatták ki a ligetbe, ezt felelevenítve jövőre ünnepségeket, majálist is szeretnének itt tartani – ahogyan régen is szokás volt.

Legyintés helyett

A kálvária kálváriája

A SZEGEDma.hu a kezdetektől nyomon követte a dorozsmai stációk ügyét, először 2009-ben foglalkoztunk városunk egyetlen szabad téri kálváriájával. Akkor a kápolna megújulásáról számolhattunk be, mint pozitív fejleményről. 2011. október 10-én, egy évnyi előkészítő munka eredményként közadakozásból elkezdték építeni a 14 stációt a Hősök Ligetében. 2011 novemberében kezdődött meg a stációk műszaki átadás-átvétele. A tizenhat gömbjuhart pedig idén áprilisban ültették a helyiek a ligetbe.

„Amikor másfél évvel ezelőtt felvetődött

Újvári Miska

bácsi ötletének köszönhetően a liget és benne a stációk felújítása, sokan csak legyintettek, hogy úgysem valósul meg, nagy nekibuzdulás után nem történik semmi. Ennek ellenére azt gondoltam, hogy én megpróbálom bebizonyítani az ellenkezőjét. Értékeinket ne hagyjuk veszni…” – mondta el az ünnepségen tartott beszédében Hajdú Géza. A szegedi önkormányzat,

B. Nagy László

országgyűlési képviselő, a kormányhivatal vezetője,

Nógrádi Zoltán

, Dorozsma országgyűlési képviselője,

Mózes Ervin

Szeged város címzetes főjegyzője,

Kosik Dénes

és

Mihálffy Béla

önkormányzati képviselők is az ügy mellé álltak – sorolta az igazgató. Látva az összefogást, több nagyvállalat és vállalkozás is bekapcsolódott a munkába.

Mádi György

plébános és sok dorozsmai lokálpatrióta segítségével elindult a tervezés és a pénzgyűjtés – vázolta az előzményeket Hajdú Géza. A támogatók nevét egy emléktáblán örökítették meg a kápolnában. Végül tavaly ősszel épültek meg a stációk, az elkorhadt fák helyére pedig újakat ültettek a ligetben. További tervek is vannak a liget többi fáinak rendbe tételére és a közvilágítás kiépítésére stb.

A közösség erejéből

Mihálffy Béla önkormányzati képviselő portálunknak úgy fogalmazott, egy hatalmas összefogás valósult meg: magánszemélyek, vállalkozók, önkormányzat és önkormányzati képviselők együtt, Dorozsmáért újították fel a kálváriát. „Nagy öröm, mikor egy ilyen szép, Jóistent dicsőítő művészeti alkotást adhatunk át a közösségnek, Kiskundorozsmának. Bízom abban, hogy ez a kálvária, amely a közösség összefogását és az erejét jelképezi, évszázadokig meg fogja örvendeztetni a dorozsmaiakat. Bízunk benne, hogy lesz erőnk, hogy idehozzuk a helyiek nagy ünnepeit” – összegzett a képviselő.

Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum nyugalmazott főigazgatója ünnepi beszédében elmondta, az emlékezetünkben élők az irodalom, a szobrok, az emlékművek, a sírkertek, a stációk és parkok által válnak halhatatlanná. Elengedhetetlen a hagyomány és a kegyelet gondozása, a hétköznapi élet sodrásában az embernek szüksége van a tiszta erkölcsi tettek példájára – tartozik a méltó és hiteles emlékezéssel. A fák, a liget üzennek nekünk és emlékeztetnek. Minden fa egy, az első világháborúban elesett helyi katonának állított emléket, nemrég pedig tizenhat gömbjuhart ültettek a világégésben a hazáért életüket áldozókért. http://www.youtube.com/watch?v=_-yg6RzXRok&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.