Közélet

Céges cirkusz érdemi várospolitika helyett – LMP-s kritika a közgyűlésről

Céges cirkusz érdemi várospolitika helyett – LMP-s kritika a közgyűlésről

2012. szeptember 26., szerda
Céges cirkusz érdemi várospolitika helyett – LMP-s kritika a közgyűlésről

Az LMP helyi csoportja a szeptember 28-i szegedi közgyűlési ülés előtt is elkészítette a terítékre kerülő előterjesztések közérthető feldolgozását, bemutatását - tájékoztatták portálunkat.

Ami száz forint a Vöröskeresztnek, öt a Hit Gyülekezetének?

Az LMP területi szóvivője,

Málovics György

ismertette a SZEGEDma.hu-val a párt állásfoglalását tartalmazó dokumentumot. Ebben egyebek mellett úgy fogalmaznak, hogy a szeptember 28-i közgyűlés előterjesztései világosan mutatják: a városvezetés már megint a szegediek megkérdezése nélkül jelölné ki a városfejlesztési prioritásokat, és alkotna meg a mindennapokat érintő rendeleteket. Furcsállják például, hogy a Hit Gyülekezetének mintegy 5 forintos négyzetméteráron adnának hosszú távra kölcsönbe nagy területű ingatlant (miközben mondjuk a Magyar Vöröskereszt 100 forintot fizet ugyanilyen céllal havonta); illetve érthetetlen módon, átgondolatlanul és minden indoklás nélkül próbálnák új alapra helyezni a megyeszékhely távhőszolgáltatását. "Sajnos a két nagy pártnak köszönhetően tovább folyik a városi cégek/cégvezetők körüli cirkusz is, elterelve a figyelmet az érdemi várospolitikai döntésekről. Első látásra jó hírnek tűnik viszont, hogy csökkent az önkormányzat működési hitelállománya" - állapítják meg.

Gumicsonton rágódik a média?

Az önkormányzati gazdasági társaságokkal kapcsolatos ügyek közül a

Tóth István Tibor

SZKT-ügyvezető visszahívására vonatkozó polgármesteri indítványt

emelik ki, mellyel kapcsolatban "tudatos terelést" vélelmeznek. "Ezzel az előterjesztéssel kapcsolatban olyan érzésünk van, hogy ezzel a városvezetés bedobott a szegedi közéletbe egy újabb 'gumicsontot', amin rágódhat a média, amivel tematizálható a szegedi közbeszéd, ugyanakkor piszlicsáré ügy azon egyéb várospolitikai döntések mellett, amelyekről így tudatosan elterelik a figyelmet. Azaz megint csak jön az unalomig ismert és végtelenül káros szimbolikus politizálás a tartalmi/érdemi politizálás helyett" - húzzák alá.

Csak a pénz számít, a társadalmi hasznosság nem?

Ami a Szeged város 2014 és 2020 közötti fejlesztési terveit tartalmazó városházi anyagot illeti, az LMP szerint "a helyzet változatlan". Mindez azt jelenti, hogy "a lakosság bevonása nélkül ad-hoc módon mindent belegyúrnak egy-egy ilyen határozatba/dokumentumba, aztán majd szépen rámozdul a városvezetés arra a beruházásra, amire van pénz – függetlenül annak társadalmi hasznosságától, függetlenül attól, hogy azt Szegeden szeretnék-e az emberek, vagy sem." Egyúttal jelzik: a folyamat megváltoztatására az LMP a Pénzügyi Bizottságban egy olyan határozatot javasolt (amelyet a bizottság el is fogadott), amely értelmében a Polgármesteri Hivatalnak elő kellene rukkolnia egy olyan tervezettel, amelyben végre leírja, hogy milyen úton-módon gondolja át a konkrét fejlesztési elképzeléseket, hogyan vonja be ebbe a szegedi lakosokat és civil szervezeteket. A pénteki közgyűlés előterjesztéseivel kapcsolatos LMP-nyilatkozat teljes terjedelmében

ide kattintva

érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.