Kultúra

Épített múlt – szegedi örökségjáró hétvége + FOTÓK

Épített múlt – szegedi örökségjáró hétvége + FOTÓK

2012. szeptember 15., szombat
Épített múlt – szegedi örökségjáró hétvége + FOTÓK

Idén szeptember 15-én és 16-án ismét kulturális örökségeink kerültek az érdeklődés fókuszába a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) keretében – mi is tettünk egy sétát.

„Az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok rendezvénysorozat során a kapuk megnyitása már nem cél, hanem eszköz az olyan célok érdekében, mint megismertetni, közelebb vinni az európai polgárokat kulturális örökségükhöz, felhívni a figyelmüket az örökség folyamatos megőrzésére, (…) más közösségek kulturális értékeinek, műemlékeinek megismertetése, felfedezése, (…) a látogatók megismertetése különböző kulturális intézmények tevékenységével” – és még sorolhatnánk a

KÖN honlapjáról

.

Három állomás

Az Indóház téren, a vasútállomáson Áy Zoltán, a Vasúttörténeti Alapítvány munkatársa fogad. Az alapítvány már 1999 óta részt vesz a KÖN-ön. Míg korábban a MÁV-székházat mutatták be, most az állomás épületéről meséltek az arra járó embereknek. A szegedi üzletvezetőség területén – mely túlnyúlik Csongrád megyén – több helyszínen is várják az érdeklődőket, így például a szentesi motorgarázsban és a mezőtúri nagyállomáson. A szegedi nagyállomásra kihozták az épület eredeti, 1901-es terveit, valamint építéskorabeli térképeket. Szegeden három épület szolgált eddig „nagyállomásként”. Kezdetben a mai Hattyas sornál, az egykori Ballagi-tónál állt a vasútállomás, melyről nem maradt fent semmilyen ábrázolás. Később került mostani helyére – erről a házról egyetlen fotó maradt meg a nagyárvíz korából – mutatta portálunknak Áy Zoltán. A mai, historizáló stílust képviselő épületet, melyet Pfaff Ferenc MÁV-főépítész tervezett, 1902 végén adták át, és 2004-2006-ben renoválták. Megakad a szemünk a váróban, a büfénél a plafonon látható hatalmas freskón. Mint megtudtuk, Kacziány Ödön alkotása, mely a Baccháns lakoma címet viseli, ugyanis egykor itt működött az étterem. Hátrább, a büfé mögött pedig az első osztály váróterme volt, itt akkoriban különböző iparágak allegóriái néztek le a mennyezetről… A látogatók a történelmi kalandozás után egy kis vasúttörténeti emléklapot is kapnak néhány fontosabb, szegedi vonatkozású dátummal. Vasárnap emellett az épület földszintjén található Közlekedési Felügyelet és Ellenőrzésnél a forgalom szervezését is megfigyelhetik az érdeklődők.

A könyvtárral – kint és bent

A Somogyi-könyvtár a tőle megszokott programgazdagsággal várja a látogatókat szombaton és vasárnap. A pincétől a padlásig bejárható az épület, és tárlatvezetéssel nézhetjük meg a Fűben, fában… művészi növényábrázolások a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiben című kiállítást. Betérhetünk az Emlékkönyvtárba is a könyvkincsek megtekintésére. A korábbi évekhez hasonlóan idén is tematikus sétákkal viszik körbe a városban az érdeklődőket a könyvtár felkészült munkatársai, századfordulós építészeti szépségekben gyönyörködhetünk udvarokban és lépcsőházakban, ökumenikus templomsétával a szegedi szakrális tereket járhatjuk be. Újdonság a Református temetőbe szervezett séta, melyen a tiszteletadás mellett az érdeklődők rövid áttekintést kapnak a város történetében kiemelkedő szerepet játszó, református vallású elődök, mint Miháltz István geológus, Dézsi Lajos akadémikus, irodalomtörténész vagy Buday Árpád régész, muzeológus életpályájáról is.

Vigyázzanak rá

Betérünk az Öreg Hölgyhöz, azaz a Szent István téri víztoronyba is, ahol szintén nyílt nappal várják az érdeklődőket. Itt többek között a Bánffi-féle szódakiállítást, valamint a fizikai kísérleti eszközöket mustrálják a látogatók, és a Szeged-panoráma vonzza felfelé az embereket. A kilátásban gyönyörködik Varga Henriett, aki családjával látogatott el a víztoronyhoz. Mint mondja, bár szegedi, de még sosem volt a toronyban. Most hallották a rádióban, hogy a KÖN keretében nyílt napot tartanak. Henriett jónak találja a programot, így sok családnak és a gyerekeknek is lehetőségük van megismerkedni a kulturális örökséggel. A mórahalmi Kocsis Imrét is megszólítjuk, aki a neten olvasott a KÖN-ről. Mint mondta, jó kezdeményezésnek tartja az épületbejárásokat, reméli, továbbra is vigyázni fognak az emberek a szép épületekre. A KÖN idei szegedi kínálata is bőséges, szombaton és vasárnap is sétálhatunk Alsóvároson, ahol többek között a napsugaras házakat, illetve a ferences kolostort is megtekinthetjük. Vasárnap megnyílik a szegedi városháza is, ahol az épület mellett három, nemrég a városházára került képet is megcsodálhatnak az érdeklődők, Pulz Lajos, Lechner Lajos és Vedres István portréját. A Fekete ház sem marad ki a sorból, ahol a KÖN alkalmából díjtalan belépéssel, az Alaptörvény illusztrációiból rendezett tárlattal, az "Így öltözködött a szögedi nemzet" című kiállításban pedig vasárnap 14-17 óráig ajándék tárlatvezetéssel várják látogatóinkat. További részletek ITT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.