Közélet

Életeket mentettek az általános iskolások Szegeden + FOTÓK

Életeket mentettek az általános iskolások Szegeden + FOTÓK

2012. szeptember 10., hétfő
Életeket mentettek az általános iskolások Szegeden + FOTÓK

Közlekedési balesetek könnyebb és súlyosabb sérültjeinek ellátását szimulálták szombaton Szeged belvárosában. Iskolás és felnőtt csapatok is összemérhették tudásukat a 41. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen, mely a baleset-megelőzésre és a szakszerű, gyors ellátás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Súlyos sérülésekkel járó tömegbalesetek tucatjainak lehettünk szemtanúi Szeged belvárosában szombaton. Ez esetben szerencsére a vér csak festék, a sérültek pedig szerepüket játszó statiszták voltak, akiket a Magyar Vöröskereszt a Budapest Bank támogatásával meghirdetett Országos Elsősegélynyújtó Verseny keretén belül kellett "megmenteni". 255 elsősegélynyújtó (20 gyermek, 18 ifjúsági és 11 felnőtt csapat) adott számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteiről egy 20 állomásos körpályán, Szeged belvárosában, ahol felszíni horzsolástól artériás vérzésen át gerincsérülésig számos váratlan helyzetben kellett helytállniuk.

Gyerekjáték, de nem csak gyerekeknek

"Ma ünnepeljük az elsősegélynyújtás világnapját, melyhez kapcsolódóan az országos elsősegélynyújtó versenyt is ma tartjuk. Zánkáról költözött Szeged belvárosába ez a rendezvény, szerettük volna belvárosi környezetbe hozni, hogy a járókelők is láthassák: akár gyermekek is tudnak segíteni ezeken a sokkoló látványú baleseti helyszíneken" - árulta el portálunknak

Kardos István

, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. Az elődöntők és a megyei középdöntőket követően húsz megyéből érkeztek általános-, középiskolás és felnőtt csapatok, az önkéntesekkel, a mentőszolgálat és a katasztrófavédelem munkatársaival együtt közel hatszáz embert mozgatott meg ez a verseny.

A gyakorlati feladatok mellett elméleti tudásukról is számot kellett adniuk az életmentőknek, a Vöröskeresztről szóló ismeretek és az elsősegélynyújtás főbb alapszabályai is terítékre kerültek. "Ahogy a szlogenünk is mondja: az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték. A legfontosabb dolog az, hogy a tüneteket felismerve megtegyük a legalapvetőbb lépéseket: légutat biztosítsunk, vérzést csillapítsunk, a tőlünk telhető módon stabilizáljuk a beteg állapotát. Ezt egy általános iskolás is meg tudja tanulni" - emelte ki a főigazgató. A Hild kapu mellett egy motoros baleset két áldozatát kellett ellátni a csapatoknak: a motort vezető lány járműve alá szorulva, eszméletlen állapotban feküdt, az elgázolt személyre pedig sokkos állapotban, artériás vérzéssel leltek rá az ifjú életmentők. Az akkorra már komoly vérveszteséget szenvedett gyalogoson nyomókötéssel segítettek, míg a motoros állapotát a gerincére vigyázva kellett stabilizálni. "Ügyesen teljesítik a feladatot a csapatok, inkább csak apróbb figyelmetlenségek fordulnak elő a beteg állapotának teljes átvizsgálása során. A gyalogos a vérveszteség miatt sokkos állapotban volt, ilyenkor a testi bajok ellátása mellett fontos lenne a lelkével is foglalkozni, kicsit megnyugtatni, beszélni hozzá" - mondta a "baleset" helyszínén Guba István mentésvezető. A gyerekek szemmel láthatóan jó munkát végeztek, hiszen a súlyos sérülést szenvedett személyek egy pillanat alatt talpra ugrottak, sőt egy papírt kitöltve saját ellátásukat is osztályozták. Az általános iskolások között a törökszentmiklósi Kölcsey Ferenc Általános Iskola, a középiskolásoknál a Csongrád megyei „Ifjúsági Vöröskeresztes Aktivisták” csapata, míg a felnőtteknél a pécsi „First Aid Ladies and Gentlemen” csapata bizonyult a legfelkészültebb elsősegélynyújtónak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.