Közélet

Botka: Nincs olyan érdek, ami felülírhatja az ELI-t

Botka: Nincs olyan érdek, ami felülírhatja az ELI-t

2012. szeptember 1., szombat
Botka: Nincs olyan érdek, ami felülírhatja az ELI-t

„Nem tudok elképzelni olyan szempontot, érdeket vagy célt, ami a lézerközpont magyarországi megvalósítását felülírja” – szögezte le beszédében Botka László polgármester a Szegedi Tudományegyetem szombat délelőtti tanévnyitóján.

Botka László

elmondta, sokat harcoltak az elmúlt években az egyetemmel együtt azért a nagyberuházásért, amit jogosan olyan nagyságrendű tudományos eseményként emlegetnek, amihez csak az egyetem Szegedre telepítése vagy az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont létrehozása mérhető.

Mert ebben Szeged a legjobb

Emlékeztetett: a közös munkát 2006-2007-ben kezdték, mikor az Európai Unió úgy döntött, hogy több, szám szerint 44 olyan közös érdekű tudományos nagyberuházást kíván a következő évtizedben létrehozni, ami lehetővé teszi Európa számára, hogy a globális versenyben, a 21. században is technológiai-tudományos szinten versenyképes legyen a világ más régióival szemben. A polgármester szerint ebből a 44-ből Magyarországnak egyetlen egyre volt igazi esélye, ezt nyerte meg 2009-ben, a közös európai lézerközpont (Extreme Light Infrastructure, ELI) szegedi létrehozását. „Akkor is, azóta is sokszor elmondtam: ennek nem a politika az oka, hanem hogy a Szegedi Tudományegyetemen

Szabó Gábor

akadémikus, rektor úr,

Bor Zsolt

akadémikus úr és kiváló tudós kollégáik vezetésével nemzetközi hírű lézerfizika iskola működik” – hangsúlyozta a polgármester.

A magyar tudomány sérülhet

„Én a magam részéről olyan mértékben tartottam fontosnak nem csak Szeged város, hanem Magyarország, sőt egész Európa szempontjából a projektet, hogy együttműködésre szólítottam fel mindenkit, akinek ennek a megvalósításában feladata, felelőssége és szerepe van. Ezek után meglehetősen nehezen tudom megérteni és elfogadni, hogy a jelenleg felelősséggel bírók komolyan gondolkoznak azon, hogy Magyarország visszaadja ezt a lehetőséget. Közös felelősségünk, hogy üzenjük: a lézerközpont projekt lemondása nem Szeged városának okoz kárt, hanem Magyarországnak, egész Európának. Ha a magyar kormány ezt a lehetőséget visszaadja, beláthatatlan és hosszútávú károkat okoz a magyar tudománynak” – érvelt Botka László.

Megvalósítható!

Végül Botka László biztosította a jelenlévőket, hogy a lézerközpont az előkészítés mostani állapotában is megvalósítható, szavai szerint pusztán az azért felelős magyar kormány feladata, hogy ez megtörténjen. „Az ügy jelentőségéhez méltatlan kormányzati megnyilatkozások után néhány héttel Szeged város nevében a leghatározottabban vissza kell hogy utasítsuk azt a legutóbbi kormánynyilatkozatot, amely arról szólt, hogy 2009-ben Szeged és az SZTE előkészületlenül ugrasztotta be a magyar kormányt a lézerprojekt pályázatába” – tette hozzá a polgármester. Mint fogalmazott, a brüsszeli pályázat és a részletes tervek előkészítése 2010-ben és 2011-ben kellett volna hogy megtörténjen. Botka szerint felelőssé tenni a szegedi egyetemet ebben az ügyben körülbelül olyan lenne, mintha valaki a tanévnyitón felelőtlenséggel vádolná meg az intézményt azért, hogy felvesz fiatalembereket orvostanhallgatónak, akik nem is tudnak gyógyítani. „Nem tudok elképzelni olyan szempontot, érdeket vagy célt, ami a lézerközpont magyarországi megvalósítását felülírja. Bízom benne, hogy a felelős döntéshozók is ezt meg fogják érteni, és újra a szakemberek feladata lesz a program végrehajtása” – összegzett a polgármester.

Hangok az ELI körül

Korábban megírtuk,

Szabó Gábor akadémikus a Telin TV-nek nyilatkozott az ELI-ről

, és elmondta, az utóbbi hetekben, napokban készült tervek bizakodásra adnak okot. Ha további késlekedés nem lesz, műszaki vagy egyéb akadályát nem látja a szegedi lézeres kutatóközpont megépülésének. Mint ismeretes, néhány hete jelentették be:

teljes felülvizsgálatot kezd a kormány

az európai uniós tudományos nagyberuházás részeként Szegedre tervezett lézeres kutatóközpont ügyében. Egy héttel ezelőtt a Heti Válasz hetilap több

„menedzsmenthibára”

igyekezett utalni összeállításában. Politikai és kommunikációs háború tört ki a magyar sajtóban: miközben

Botka László

, Szeged szocialista polgármestere

úgy érvel,

a kormány maga veszélyezteti a projektet a határidők be nem tartásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs vezetője leszögezte:

a kabinet kiáll a beruházás mellett

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.