Közélet

Az ország nagyobb részén csökkent a parlagfű pollenszórása

 Az ország nagyobb részén csökkent a parlagfű pollenszórása

2012. szeptember 8., szombat
 Az ország nagyobb részén csökkent a parlagfű pollenszórása

Egyes térségekben az elmúlt héten tetőzött a parlagfű pollenszórása, de az ország nagyobb részén javult a helyzet – írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán csütörtökön.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) aerobiológiai monitorozási hálózatának adatai szerint a parlagfű pollenszórása a megelőző heti csúcs után országosan valamelyest visszaesett. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) legfrissebb térképe szerint az ország északkeleti csücskében és Békéscsaba környékén jelenleg sötétbordó, a hat fokozatú skálán negyedik szintű riasztás van érvényben. A heti átlagértékek alapján az ország túlnyomó részén a levegőben köbméterenként még mindig 100-200 parlagfűpollenszem van a levegőben, ami a PPRR rendszerben a bordó, azaz a harmadik riasztási fokozatnak felel meg. A nyugati országrészben (leszámítva Győr térségét), valamint Komárom-Esztergom megye területén és ezzel egybefüggően, a Duna vonalát átlépve az Északi-középhegység vonulatai mentén, egészen a Bükkig a piros, aza a második riasztási fokozat van érvényben. A Bükk térségében és Eger környékén a parlagfű pollenkoncentrációja közepes szintre esett vissza, így azokon a területeken már csak figyelmeztetés van érvényben. Az ÁNTSZ ugyanakkor kiemelte: a parlagfűre érzékenyek számára a jelenlegi pollenmennyiség is komoly allergiás tüneteket okozhat, ezért rendszeresen ajánlatos szedniük a gyógyszereiket. Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított riasztási rendszeren keresztül. Ezen a térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, és külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségre gyakorolt hatásairól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.