Írjon nekünk

Kultúra

A szépkorúakra fókuszálnak az Októberi Könyvtári Napok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Idén az aktív idős korra fókuszálnak az Országos Könyvtári Napok. Míg az országos “könyvtáros hét” október 1. és 7. között zajlik, a Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárai a korábbi évek hagyományainak megfelelően egészen a hónap végéig várja programkínálatával az érdeklődőket.

2006 óta egységesített formában zajlanak az Októberi Könyvtári Napok, melyek Szegeden inkább “heteket” jelentenek. A könyvtári napokat az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezi a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az idei rendezvénysorozat a szépkorúakat célozza meg, hiszen az idei európai év az aktív idősödésre és a nemzedékek közötti szolidaritásra is ráirányítja a figyelmet – hangsúlyozta a csütörtöki sajtótájékoztatón Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa. A könyvtári rendezvények szeretnének hozzájárulni az életkorral kapcsolatos sztereotípiák lebontásához, és tanulási lehetőségek biztosítását is feladatul tűzik ki, hogy az egészségben és méltóságban megélt idősödés követendő példa lehessen a fiatalok számára.

A biztonságos nettől a szenior novellapályázatig

A Somogyi-könyvtár számos programmal készül az októberi eseményre. Az idősebbek nehezebben boldogulnak az internet világában, ezért több veszélynek is vannak kitéve – erről hangzanak el előadások október 2-án. Október 3-án Kézműves nagyik – alkotó gyermekek címmel tart foglalkozást a Másként, de élni Nyugdíjas Egyesület. Szintén ekkor várja az érdeklődőket egy fényképezéshez kedvet csináló délutánnal a Nap-Fény Senior Fotóklub. Ugyanezen a napon az egészségmegőrzés jegyében a túrázásról és a jógáról hallhatnak előadást a résztvevők.

Idén sem maradhat el a Somogyi-könyvtár évente meghirdetett szenior-elbeszéléspályázata, melyre 60 évnél idősebb szegediek írásait várják, címe: “Levél a hitveshez” – Amit meg kell köszönnöm neked…

Szegedi írók, rejtvény, akciónap a fogyatékkal élőknek

Október 4-én szegedi írók lépnek a közönség elé, Bene Zoltánt, Marton Árpádot és Sándor Jánost Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társaságának elnöke faggatja majd műveikről, Szegedhez fűződő érzéseikről. Október 5-én arról hallhatunk, hogyan lehet számítógéppel családfát készíteni. Október 6-án immár negyedik alkalommal rendezi meg a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete és a Somogyi-könyvtár a rébuszrajongókat. Szintén október 5-én LátóTér – LátszóTér címmel akciónapot hirdet az Indóház téren, a vasútállomás épülete előtt a fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű fiataloknak a Szegedi Somogyi-könyvtárért Közhasznú Alapítvány. A rendezvény célja, hogy közösségépítő programot kínáljon a fogyatékkal élőknek, fogyatékosan is sikeres életpályát befutott emberek megismertetésével adjon példát a testi-lelki egészségmegőrzés lehetőségeire. Az akciónapon koncertet ad az Aranyharang-díjas Márkus Norbert dzsessz zongorista-művésztanár, valamint lesz még sok más mellett jeltolmácsolásos városismereti séta és kóstolóval egybekötött ételbemutató is. A rendezvényen bemutatkoznak a fogyatékosokat segítő helyi szervezetek is. Részletek ITT.

Könyves vasárnap, Endrei Judit és Bálint gazda

Október 7-én idén is könyves vasárnapot tartanak, az SZKT-val való együttműködés révén az 5-ös troli vonalán a “mozgó Somogyival” utazhatnak a szegediek, fél évre ingyen be is iratkozhatunk a bibliotékába. A könyvtár épülete előtt használt könyveket és az intézmény által kiadott köteteteket lehet majd vásárolni, a Gyermekkönyvtárban játékos családi vetélkedővel készülnek.

Október 8-án a tévéből is ismert Endrei Judit és szakértő csapata érkezik a Tisza-parti városba trénerrel, életvezetési tanácsadóval és személyi stylisttal. A Kor-határtalanul program keretében a középkorúak és idősödők számára a testi-lelki egészség megőrzéséhez adnak tanácsokat. Október 10-én Szigethy Gábor irodalomtörténész és Mezei-Márai szerelem című kötete segítségével egy titokzatos vonzalom nyomába eredhetnek az érdeklődők.

Október folyamán a megye számos településén szervez programok a Somogyi-könyvtár híres személyiségekkel az NKA és az Informatikai és Könyvtári Szövetség támogatásával megvalósuló Országos Könyvtári Napok keretében, így például Závada Pál Kossuth-díjas író, szociológus, Frank Júlia, Aranykönyv-díjas gasztronómus, a már említett Endrei Judit szerkesztő-műsorvezető, Bálint György kertészmérnök és Schäffer Erzsébet Pulitzer-díjas újságíró is megyénkbe látogat. A részletek folyamatosan olvashatók a Somogyi-könyvtár honlapján.

Kommentek

Hírzóna

Szegeden és Vásárhelyen is bemutatkozik a budapesti Operaház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Puccini két művével.

Tovább olvasom

Kultúra

Eddig ismeretlen Munkácsy festmény Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A széles nyilvánosság előtt eddig ismeretlen Munkácsy-festményt mutatnak be a Móra Ferenc Múzeumban az idei Múzeumok Éjszakáján. Az „Egy tál meleg leves” című alkotás egy magángyűjtemény része, június 23-án este viszont bárki megcsodálhatja a szegedi múzeumban Mednyánszky és Iványi Grünwald egy-egy remekművével együtt. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Versenyképesebbek lettek a magyar fesztiválok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egy átlagos külföldi vendég 40-100 ezer forintot költ naponta.

Tovább olvasom

Aktuál