Gazdaság

A RITEK előretekint: ISO-minősítéseket szereztek, pályázatra készülnek

A RITEK előretekint: ISO-minősítéseket szereztek, pályázatra készülnek

2012. szeptember 5., szerda
A RITEK előretekint: ISO-minősítéseket szereztek, pályázatra készülnek

Két új ISO-minősítést is megszerzett a nyár folyamán az önkormányzati tulajdonú RITEK Zrt. Ezen tanúsítványok egyike az IBIR, vagyis információbiztonsági rendszer, ami pályázatoknál is előnyt jelenthet a cégnek.

Az ISO 9001-es minőségirányítási rendszert 2006 óta alkalmazza a RITEK Zrt. – tájékoztatott

Mihálffy Lajos

vezérigazgató, s most nyáron további kettőt szerzett meg a cég. „Az ISO 14001-es a KIR, vagyis környezet irányítási rendszer, amelynek lényege, hogy az általunk használt technológiákat jól dokumentáltan és környezetkímélő módon használjuk. Ebbe beletartozik a veszélyes- és elektronikus hulladékok korrekt kezelése, akárcsak a teljesen hétköznapi hulladékoké. Minden olyan dolgot is magába foglal a KIR, ami az energiafelhasználással kapcsolatos. Maximálisan odafigyelünk arra, hogy ezen erőforrásokkal is takarékosan bánjunk” – magyarázta Mihálffy Lajos. A vezérigazgató hozzátette, már akár rövidtávon is csökkenteni tudják alkalmazásával a költségeiket, és nem utolsósorban kímélik a környezetet is. A másik frissen megszerzett minősítés az ISO 27001-es szabvány, ami még fontosabb a RITEK Zrt. számára, hiszen egyes pályázatoknál indulási feltétel ennek az ISO-szabványnak a megléte. „Az IBIR, vagyis az információbiztonsági irányítási rendszer az információk súlyuknak megfelelő kezelését jelenti. Mind a dolgozók mind az ügyfelek csakis azon információkat kaphatják meg, melyekhez a szabályozás szerint joguk van. Szigorú rendje van az információk kezelésének. Ennek kapcsán többek között az irodahelyiségek védelmében történt előrelépés, valamint a szerverteremhez külön ujjlenyomat leolvasó beléptető rendszer került kialakításra. Az IBIR szabvány a cégnél felhalmozott tudás, valamint a nálunk tárolt adatok súlyához mért megfelelő dokumentálását és védelmét is biztosítja” – részletezte Mihálffy Lajos. Mindez azért is lényeges, mert a magyarországi önkormányzatok közel tizede használja rendszereiket, illetve jó részének az adatai üzemeltetés keretében náluk vannak tárolva. Első hallásra mindez talán nem tűnik soknak, azt viszont tudni kell, hogy milliós lakossági kört érintenek a rendszereik. A RITEK jövőbeni terveivel, kilátásaival kapcsolatban a vezérigazgató portálunknak elmondta, az önkormányzatok informatikai támogatására a közép-magyarországi régióban várhatóan rövidesen állami ASP szolgáltató, azaz szoftverszolgáltatási központ indul. Ehhez szeretne a RITEK kapcsolódni pályázat útján. „Az ASP szolgáltató egy keretet ad, vagyis helyet, infrastruktúrát és keretszoftvereket egyaránt biztosít. Az ASP szolgáltató bizonyos feladatokat kiszervez, ebbe a munkába szeretne bekapcsolódni a RITEK Zrt. a gazdasági informatika területén szerzett tapasztalataival” – nyilatkozta. A leendő ASP központot üzemeltető pályázatot fog kiírni ezekre a feladatokra, amin szeretne indulni, és természetesen nyerni is a RITEK.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.