Gazdaság

A lakosság 300 milliárd forintért vásárolt állampapírt az idén

A lakosság 300 milliárd forintért vásárolt állampapírt az idén

2012. szeptember 5., szerda
A lakosság 300 milliárd forintért vásárolt állampapírt az idén

Augusztusban 53,2 milliárd forintért, az év eleje óta pedig csaknem 300 milliárd forintért vásároltak a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírokból az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) adatai szerint.

Az ÁKK szerdai közleménye szerint a lakossági állampapírok teljes állománya augusztus végén 771,1 milliárd forint volt, ebből a 2012. évi növekmény 298,4 milliárd forintot tesz ki. Az idén az első nyolc hónapban a lakossági befektetők 214,2 milliárd forintért vásároltak kamatozó kincstárjegyet, míg az egy és kétéves kincstári takarékjegyekre 36,6 milliárd forintot költöttek. Az inflációkövető prémium magyar államkötvényből 39,9 milliárd forintért jegyeztek a háztartások. Az új féléves kincstárjegyből összesen 7,7 milliárd forintnyi kelt el a termék piaci bevezetése óta eltelt három hónapban. Augusztusban 53,2 milliárd volt a lakossági állampapír állomány növekménye. A kamatozó kincstárjegyek mennyisége 40,7 milliárd forinttal emelkedett, az inflációkövető prémium államkötvényeké 5,7 milliárd forinttal, az egy és kétéves kincstári takarékjegyeké 5,5 milliárd forinttal nőtt. A féléves kincstárjegyekből 1,4 milliárdnyi kelt el augusztusban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.