Kultúra

A körképek védelmében - aranytű Trogmayer Ottónak + FOTÓK

A körképek védelmében - aranytű Trogmayer Ottónak + FOTÓK

2012. szeptember 14., péntek
A körképek védelmében - aranytű Trogmayer Ottónak + FOTÓK

A Nemzetközi Panoráma Tanács "aranytű" kitüntetésével jutalmazta Trogmayer Ottót, a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatóját. A régészt a múzeum könyvtárában köszöntötték péntek délelőtt - éppen ott, ahol a körképek, panorámák megóvására létrehozott szervezet húsz évvel ezelőtt megalakult.

Több mint húsz év odaadó munkájáért vehette át kitüntetését a Móra Ferenc Múzeumban

Trogmayer Ottó

, az intézmény korábbi igazgatója. A régészt az International Panorama Council (IPC), azaz a Nemzetközi Panoráma Tanács jutalmazta aranytűvel - a nemzetközi körképek, panorámák megóvásával és restaurálásával foglalkozó szervezet egyik alapítójaként tevékeny munkát folytatott ezen kulturális értékek fennmaradásáért és népszerűsítéséért.

Húszévnyi életkörkép

Az IPC képviseletében

Damien Widmer

adta át az oklevelet és a kitüntetést a régésznek, kiemelve: a húsz évvel ezelőtt közösen elültetett magból egy európai gyökerű fa nőtt ki, melynek ágai a világ minden országába kinyúlnak. 1992-ben hat európai panorámafestmény képviselője fogott össze Szegeden abból a célból, hogy megóvják ezeket a rendkívüli kulturális értékkel bíró műveket. "Innentől kezdve minden évben találkoztunk egy-egy panoráma helyszínén, nemzetközi szinten foglalkoztunk a műalkotásokkal. Jelenleg nemzetközi elnökség áll a szervezet élén, melynek tagjai a világ minden pontjáról érkeztek Ausztráliától az Egyesült Államokig" - mondta Damien Widmer. Hozzátette, az aranytű a hála jelképe is: szerény dolog, de a maga műfajában felülmúlhatatlan, akár csak a kitüntetettek.

"Húsz évvel ezelőtt egy egész világot behálózó szervezet alakult meg. Szakértőit művészek, régészek, restaurátorok alkotják, akik áldozatos munkával népszerűsítették és mentették meg a panorámákat" - fogalmazott beszédében Patrick Deichert főtitkár. A szervezet céljául nemcsak a kevés megmaradt körkép felkutatását, megóvását és népszerűsítését, de a panoráma modern alternatíváinak - moving panorama, panorámafotók és a térhatású élményt nyújtó 3D-s filmek - felkarolását is kitűzte. "Számtalanszor találkoztunk az alapítókkal az elmúlt években, de csak most vettem észre, hogy közben így megöregedtem. A világ azóta többet változott, mint előtte egy évszázad alatt, de hogy Konfuciuszt idézzem: Aki egy fát elültetett, s megölt egy kígyót, már nem élt hiába" - mondta Trogmayer Ottó, aki a szervezet mellett a Móra Ferenc Múzeumnak is köszönetet mondott a kitüntetésért. Trogmayer Ottó 1934-ben született, és 1970-től egészen 1997-ig vezette a Móra Ferenc Múzeumot és a Csongrád megyei múzeumi szervezetet. A Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének tanáraként és tanszékvezetőjeként tevékenykedett, 1992-ben Széchenyi-díjjal, 1995-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetéssel ismerték el munkásságát. Ahogy fogalmazott, mostanság régészből régész-íróvá vált, nemsokára új könyve is megjelenik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.