Közélet

A járásokkal a kistelepüléseken élők jobban járnak

A járásokkal a kistelepüléseken élők jobban járnak

2012. szeptember 14., péntek
A járásokkal a kistelepüléseken élők jobban járnak

A járási rendszer előnyeiről, az egyszerűbb és gyorsabb közigazgatásról, ügyintézésről beszélt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára a Zempléni Településszövetség (ZTSZ) napján, Cigándon pénteken.

Szabó Erika úgy fogalmazott: a kormány a járási rendszer kialakításával arra törekszik, hogy az állampolgárok egyszerűbben és gyorsabban intézhessék ügyeiket, ugyanakkor a járásokhoz nem önkormányzati feladatok kerülnek át, hanem a polgármesteri hivatal élén dolgozó jegyző bizonyos államigazgatási hatáskörei. Megjegyezte: a közigazgatás átszervezése a kormányhivatalok megalakulásával kezdődött, a teljes átalakítás 2013-ban fejeződik be, amikor az egyablakos ügyintézéssel egy helyszínen, a kormányablakokban lehet majd intézni minden, az állammal kapcsolatos hatósági ügyet. Akkorra minden a helyére kerül a közigazgatásban, és ennek központjában az ügyfelek állnak. A cél ugyanis az, hogy ők jobban járjanak - hangsúlyozta, hozzátéve: 2500 feladatot telepítenek a kormányablakokhoz, amelyek intézésére meg kell tanítani a munkatársakat, a feladat ugyanis rendkívül nagy szakmai felkészültséget igényel. A kistelepülések is jobban járnak majd, ugyanis az ott élők számára is egyszerűbbé válik az ügyintézés - közölte Szabó Erika. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy országszerte 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal kezdi meg működését januárban. A járások nem közigazgatási egységek, hanem az állam legkisebb államigazgatási területi egységei lesznek - hangsúlyozta az államtitkár. A Zempléni Településszövetség szeptember 14-15-én Cigándon rendezi meg a Zempléni Településszövetségi napokat, amely pénteken a szövetség nyílt közgyűlésével kezdődött. A téma a közigazgatás átszervezése és a járási rendszer kialakítása. A helyszín pedig azért Cigánd, mert a bodrogközi város járásközpont lesz januártól. A közgyűlést követően nyitották meg a Bodrogközi Gazdasági Vasút Részvénytársaság alapításának 100. évfordulója alkalmából elkészült kiállítást, majd szombaton adják át a Zemplénért díjat, és ezen a napon számos programmal várják az érdeklődőket. A ZTSZ 1994-ben jött létre 28 településsel, és mára már 70 település tartozik hozzá. A szövetség területe öt gazdaságföldrajzi egységre tagolódik: Bodrogköz, Harangod, Hegyalja, Hegyköz, Taktaköz. A ZTSZ tevékenységéhez tartozik egyebek mellett a gazdaság-, és társadalomfejlesztési kezdeményezés, a határ menti együttműködés biztosítása is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.