Gazdaság

A gyümölcsárusokat is ellenőrizte az adóhatóság a Dél-Alföldön

A gyümölcsárusokat is ellenőrizte az adóhatóság a Dél-Alföldön

2012. szeptember 12., szerda
A gyümölcsárusokat is ellenőrizte az adóhatóság a Dél-Alföldön

A nyári hónapokban a dél-alföldi régióban csaknem száz elárusítóhelyen ellenőrizték a gyümölcsárusítás szabályszerűségét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai; az esetek csaknem felében találtak szabálytalanságot - tájékoztatta a hivatal regionális sajtóreferense szerdán az MTI-t.

Jegyinák Attila

elmondta, a nyári időszakban az utak mentén, valamint a piacokon sok helyen árusítanak szezonális gyümölcsöket: őszibarackot, dinnyét, csemegekukoricát. Az ellenőrök fokozottan vizsgálták ezen árusítóhelyeken a nyugtaadási, valamint a foglalkoztatottak bejelentési kötelezettségének teljesítését. A hatóság célja az volt, hogy ellenőrzéseivel kiszűrje az adószám nélküli feketekereskedőket, valamint a folyamatos ellenőrzésekkel biztosítsa a jogszabályok betartását. 2012 júliusában és augusztusában mintegy száz elárusítóhelyet vizsgáltak meg a revizorok. Általános tapasztalat, hogy a szezonális árusok többsége őstermelőként, illetve kisebb arányban egyéni vállalkozóként, gazdasági társaságként folytatja a kereskedést. Az vizsgálatok során egy esetben tapasztalták azt az adóellenőrök, hogy az árus őstermelői, illetve vállalkozói engedély nélkül, azaz "feketén" végezte tevékenységét. Az adószám kiváltása nélkül végzett tevékenységért akár 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszabhat az adóhatóság. Az ellenőrök a próbavásárlások csaknem felében a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását, valamint három esetben az alkalmazottak bejelentés nélküli foglalkoztatását állapították meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.