Közélet

Tanévnyitó Szegeden: A gyerekek nem egyformák, a tehetség sokszínű + FOTÓK

Tanévnyitó Szegeden: A gyerekek nem egyformák, a tehetség sokszínű + FOTÓK

2012. szeptember 2., vasárnap
Tanévnyitó Szegeden: A gyerekek nem egyformák, a tehetség sokszínű + FOTÓK

Botka László tanévnyitója a Gedói Általános Iskolában

Szeged város 20 általános iskolájában 8850 diák számára csöngetnek be hétfőn – 100-zal többen vannak, mint tavaly –, a 15 középiskolában pedig 10 500 középiskolás és több mint 2500 pedagógus számára is megkezdődik a tanév. Szeged iskolaváros életében ezért minden évben talán a legfontosabb esemény az új tanév kezdete.

A fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Gedói Általános Iskola adott otthont az idei ünnepségnek, amelyen

Botka László

polgármester nyitotta meg az új tanévet. Minden új tanév új feladatokat és új kihívást jelent diáknak, tanárnak, szülőnek egyaránt. Külön öröm, hangsúlyozta a polgármester, hogy városunkban 1 144 első osztályos kisiskolás érkezik az általános iskolákba.

Átalakul a magyar közoktatási rendszer

„Amikor Szegeden az iskolákról beszélünk, akkor a város jövőjéről beszélünk, ennél pedig nincs fontosabb cél, nincs jelentősebb prioritás” – szögezte le Botka. Elmondta, hogy az elmúlt években több mint 10 milliárd forintot fordítottak iskolaépületek felújítására, a kiváló szakmai nevelő munkához szükséges modern technikai feltételeket biztosítására. Habár ebben az évben nagyobb jelentőségű, volumenű iskolaépítkezés nem volt, így is a meglehetősen szűkös költségvetésből mintegy 210 millió forintot biztosítottak az iskolák felújítására, karbantartására. Az elmúlt években is a fenntartó mindent megtett azért, hogy egy sokszínű iskolarendszer jellemezze ezt a várost, ahol minden diák, család és szülő a tehetségnek, az igényeknek, a vágyaknak és lehetőségeknek megfelelően tudjon iskolát választani. Most azonban egy kicsit más helyzet van – tért rá a jelen problémák ismertetésére a polgármester. Ebben az évben gyökeresen átalakul a magyar közoktatás rendszere, ami természetesen érinti a szegedi iskolákat is. „Tavaly azt mondtam, hogy Szeged nem adja az iskoláit” – emlékeztetett akkori figyelmeztetésére Botka. Akkor arról volt szó, hogy a kormány azon, főleg kisebb településektől, amelyek nem tudják vagy nem akarják vállalni az iskolafenntartást, átveszi ezt a feladatot. Hát nem ez történt.

Egyenköpeny, egyeniskola, egyentanárok?

„Új törvényt hoztak, és négy hónap múlva Magyarország valamennyi iskolája állami fenntartásba kerül a legkisebb településtől a legnagyobb iskolavárosig. Négy hónap múlva Szeged város iskoláinak fenntartója egy még létre sem jött állami központi iskolafenntartó szervezet, még létre sem jött megyei szervezetének, még létre sem jött járási szervezete lesz” – hangsúlyozta Botka. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve nem a helyi közösségeknek, nem az önkormányzatoknak, nem a helyi polgároknak, családoknak felelősséggel tartozó önkormányzatok feladata lesz azt eldönteni, hogy egy településen milyen intézményrendszer működik, hány iskola van, milyen tagozatokkal fognak megalakulni, milyen speciális képzést nyújtanak, hány osztály lesz és mennyi pedagógus. Négy hónap múlva minden egyes iskola kartotékadat lesz egy távoli központban, ahol egyszerre 4 000 iskolát fognak felügyelni. A polgármester szerint az átalakítás ezzel nem ér véget. A következő időszakban gyökeresen és minőségileg fogják átszabni a közoktatás tartalmi követelményeit. Ezekből a változtatásokból Botka azt tudta leszűrni, hogy a jelenlegi kormányzat, oktatásirányítás világképe, oktatásfilozófiája az állami egyenköpenybe öltöztetett diák, aki egyeniskolába jár, egyentanárok tanítják egy darab tankönyvből. „ A gyerekek nem egyformák, a tehetség sokszínű, sőt a sokszínűség szüli a tehetséget. Számunkra Szegeden alapvető cél, szempont és érték volt és az is maradt, hogy az iskolarendszer sokszínűsége minden tehetséges diák számára az igényének megfelelően tudott képzést nyújtani.” A város első embere biztató dolgot is tudott mondani a jövőre nézve: ami most történik és történni fog, szerinte olyan mértékben anakronisztikus, olyan mértékben korszakidegen és mond ellent az európai tendenciáknak, hogy egészen biztosan nem tarthat sokáig.

Januártól megszűnik az oktatási iroda?

A polgármester bejelentette, hogy január elsejétől a polgármesteri hivatalban kényszerűségből megszünteti az oktatási irodát, és helyette létrehozza a szegedi iskolák érdekvédelmi irodáját, hogy minden városi intézmény, minden pedagógus, minden szülő és diák, ha úgy érzi, hogy valami elveszik és sérül abból a nagyszerű értékből, ami generációkon át ebben a csodálatos iskolavárosban felhalmozódott, szövetségest és partnert tudjon találni. „Négy hónap múlva fenntartóból a szegedi iskolák és pedagógusok legfontosabb szövetségesévé fogunk válni” – erősítette meg a polgármester. Végezetül reményét fejezte ki, hogy az év változásaiból a legfontosabbak, a gyerekek a lehető legkevesebbet érezzék. Megnyitva az idei tanévet mindenkinek jó egészséget, sok boldogságot és jó munkát kívánt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.