Közélet

A Gepleki-csoport halálával nyitott a Super 8mm fesztivál + FOTÓK

A Gepleki-csoport halálával nyitott a Super 8mm fesztivál + FOTÓK

2012. szeptember 25., kedd
A Gepleki-csoport halálával nyitott a Super 8mm fesztivál + FOTÓK

Megostromolta a szegedi várat az In Memoriam Geriub Gepleki csoport, akik kiállítással és performansszal temették el a közel két évtizedig működő képzőművészeti társaságot a XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztivál nyitóeseményén.

„Ostrom 2012 – statikus dráma 80 pólóval” – ezzel búcsúzott el tizenkilenc esztendő után az In Memoriam Geriub Gepleki csoport, akik évről-évre aktív közreműködői voltak a szupernyolcas fesztiváloknak.

Ágoston Lóránt

portálunknak elmondta, még egyetemistaként alapították a csoportot. Egy idő után nevet is kellett találni a szegedi fiatal képzőművészek alkotta társaságnak, s úgy gondolták, hogy kitalálnak valakit. „Írógépen pötyögtünk összevissza, így született Geriug Gepleki, akit gyorsan el is temettünk, ezért lett a nevünk In Memoriam Geriub Gepleki” – adott választ arra a sokak által feltett kérdésre, hogy kicsoda Gepleki. A diákévek alatt rendszeresen összegyűltek, a kilencvenes évek második felétől pedig festőtáborokat szerveztek Törökkanizsán. „A Gepleki meghalt, de az élet megy tovább, mi ezt tovább fogjuk vinni, ha nem is eben a formában” – jegyezte meg Ágoston Lóránt.

Vásárokban kutatni szupernyolcasok után

A szegedi várban szupernyolcas relikviákat is megtekinthetnek az érdeklődők, a kamerákon és vetítőkön kívül filmek, vágóberendezések is helyet kaptak a tárlaton.

Szokol Szilárd

szervező portálunknak elmondta, tizenkét év gyűjtőmunkájának egy kis szeletét tárják most a közönség elé. Vásárokban lehet beszerezni ezeket a régi szupernyolcas eszközöket, s vannak, akik jelentkeznek is nála, hiszen közismert, hogy van szegeden egy csapat, akik Super 8mm-es filmeket készítenek. „Ha egy ember belenéz egy vetítő belsejébe, meglepődik, hogy milyen aprólékosan kimunkált eszközöket készítettek egykor” – tette hozzá. Sziszi még 1986-ban készített super 8-as filmjét 2002-ben látta viszont, s ez olyan meghatározó élmény volt számára, hogy elkezdett komolyan foglalkozni ezzel a technikával.

Rózsa Pétertől megtudtuk, az idei fesztivál azért is rendhagyó, mert cambridge-i társfesztivál idén elmaradt anyagi okok miatt, így onnan ezúttal nem érkeztek alkotások a szegedi filmes seregszemlére. „Most a versenyprogramba 48 filmet vetítünk” – közölte. Az idei fesztivál kiemelkedő eredményének tartja, hogy a Szegedi Tudományegyetem filmes hallgatói is pályáztak, négy alkotásuk szerepel a versenyprogramban. „Számunkra ez pozitív visszajelzés, érdemes volt a szupernyolcas mozgalmat elindítani Szegeden, melynek egyik célja, hogy a fiatalok megismerjék és használják is ezt a technikát” – fogalmazott. A vasárnapig tartó fesztivál keretében koncertekre is várják az érdeklődőket, fellép Poroszlay Kristóf, a Médeia fiai, a Hipermarché, pénteken az ünnepélyes díjkiosztó után a Balaton, míg szombaton erkélykoncert lesz a Belvárosi Mozinál a Kravaiarral. Vasárnap 18 órától pedig megrendezik a VI. Videoton Videoton tévéjáték-bajnokságot, ahol bárki próbára teheti ügyességét.

A fesztivál programja:

Szeptember 24. hétfő 18.00 - Vármúzeum: Az In Memoriam Geriub Gepleki csoport kiállítása és performansza Super 8 múzeum /Vetítők, kamerák, filmek, kellékek, és minden, ami szuper nyolc/ 20.00 - Várkert: 10 év díjnyertes filmjei Szeptember 25. kedd 16.00 - Audmax: Bemutatkozik a szegedi Super 8mm fesztivál és mozgalom 20.00 - Várkert: 10 év díjnyertes filmjei 22.00 - Várkert: Poroszlay Kristóf danol, zongorázik, gitározik egyszerre Szeptember 26. szerda 17.55 - Vármúzeum: A Zsűri ünnepélyes bemutatása 18.00 - Vármúzeum: Versenyfilmek 1. 19.15 - Vármúzeum: Versenyfilmek 2. 20.30 - Vármúzeum: "Super 8 3D" A szegedi Super 8-as akrobata csoport performansza Médeia fiai koncert /200 Ft/ Szeptember 27. csütörtök 19.00 - Vármúzeum: Versenyfilmek 3. 20.15 - Vármúzeum: Versenyfilmek 4. 21.00 - Várkert: Fény és hangfestés: Vj_Dj Zöld 20.30 - Vármúzeum: Bemutatkozik a Super8.hu (privát filmmúzeum) 20.00 - Jazz Kocsma: III. Garázs rock fesztivál: Hipermarché és barátai koncert Szeptember 28. péntek Cinema Contact zárókonferencia 15.00 – Grand Café: Cinema Contact projektbemutató 15.30 – Grand Café: Kisfilmek bemutató vetítése: Fél tíz (r. Urbán Anikó), Gordon (r. Balla Gábor), Katarina (r. Zemankó Anikó) 17.00 – Grand Café: Beszélgetés a fiatal filmes alkotókkal 18.00 - Vármúzeum: Versenyfilmek 5. 20.00 - Várkert: Díjkosztó ünnepély /red carpet show/ 21.00 - Várkert: Balaton koncert X. Orion űrhajó party Dj Megyeri, vetít: Sziszi /600 Ft/ Szeptember 29. szombat Cinema Contact zárókonferencia 13.00 – Grand Café: Az újvidéki Cinema City Filmfesztivál bemutatkozása 13.30 – Grand Café: Fesztiválnyertes filmek bemutatója: Mirage (r. Srdan Keca), Na drugoj obali (The Other Shore, r. Marko Đorđević) 15.15 – Grand Café: Petar Protic előadása: „Revolutionizers at Work” 16.30 – Grand Café: Petar Protic előadása: „Realism in Modern Cinema of the Eastern Europe” 18.00 - Belvárosi mozi: IV. Super 8 Erkély koncert Kravaiar zenekar 20.00 - Középfölde: Super 8 záróest Sardinelli koncert Dj Fraser /500 Ft/ Szeptember 30. vasárnap 18.00 - Várkert: VI. Videoton tévéjáték - bajnokság óriás kivetítőn /Hihetetlen értékes nyeremények! Nevezés a Várkert pultjánál/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.