Közélet

A dél-alföldi régió 8,7 milliárdot nyert kiemelt turisztikai fejlesztésekre

A dél-alföldi régió 8,7 milliárdot nyert kiemelt turisztikai fejlesztésekre

2012. szeptember 28., péntek
A dél-alföldi régió 8,7 milliárdot nyert kiemelt turisztikai fejlesztésekre

Csongrád megyében az Új Széchenyi Terv, Gyógyító Magyarország – Egészségipari Program keretében megjelent pályázaton két turisztikai projekt nyert, a szegedi dóm és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

A DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség a Hunguest Hotel Forrásban információs napot és workshopot szervezett az Új Széchenyi Terv, Gyógyító Magyarország - Egészségipari Program keretében megjelent DAOP-2.1.1/G-12 Kiemelt turisztikai termék- és attrakció fejlesztés című felhívás kapcsán támogatói nyilatkozattal rendelkező projektgazdák részére. A rendezvény első blokkja keretében bemutatatták a nyertes kiemelt turisztikai projekteket a dél-alföldi régióban. Az információs nap célja, hogy a projektgazdák megismerjék a kiemelt projektfejlesztés eljárásrendjét, és a DARFÜ közreműködő szervezete, mint a pályázatok kezelője, gyakorlati segítséget nyújtson partnereinek a pályázati felhívásban, útmutatóban, a projektfejlesztés eljárásrendjében és a kapcsolódó mellékletekben bemutatott szakmai, pénzügyi és adminisztratív feltételek értelmezésében.

Kiss Imre

, a DARFÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, számos információs napot szerveznek a dél-alföldi pályázók számára, mert azt szeretnék, ha a hozzájuk beérkező pályázatok közül minél több sikeresen meg is valósulna. A dél-alföldi régióban 6 kiemelt turisztikai projekt nyert összesen mintegy 8,7 milliárd forintot. Nagy érdeklődés nyilvánult meg a pályázat iránt, hiszen Csongrád megyében 4 milliárd 169 milliót, Békés megyében 8 milliárd 150 millió és Bács-Kiskun megyében pedig közel 9 milliárd forint volt a támogatási igény, ami összesen 21 milliárdnál is többre rúg. Íme, a támogatásra jogosultak névsora: - Szegeden vonzerőfejlesztésre és hatékonyabb turisztikai hasznosításra a Dóm nyert a „…pincétől a padlásig” című projektjével. A fejlesztés magában foglalja a székesegyház eddig kihasználatlan altemplomának és nyugati tornyának komplex, sokrétű turisztikai szolgáltatás-bővítését. - Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Lépj a múltba – Történelmi időutazás Ópusztaszeren című projektje vendégváró kapu és egy új, 166 négyzetméter alapterületű vendégforgalmi kiszolgáló épület felépítését tervezi. A látogatók számára időutazás élményét adó programcsomagokat is kínálnak. - Gyulán az Almásy-kastély projektet támogatják, amely a kastélytulajdonosok 8 generációjának életét mutatja be, de egyúttal szolgálja a vendégek rekreációját, a kulturált pihenést és a szabadidő minőségi eltöltését is. Itt lesz Magyarország egyetlen, az alföldi kastélyok jellegzetes mindennapjait feldolgozó élményturisztikai látogatóközpontja (használható bútormásolatokkal, kipróbálható korabeli tárgyakkal, interaktív bemutatókkal). - A Csaba Park – Hagyomány és Gasztronómia projekt Békéscsaba idegenforgalmát a gasztronómiai hagyományokra, a híres csabai kolbászra, illetve a Csabai Kolbászfesztiválra építette. A kolbászfesztivál kinőtte korábbi helyszínét, ezért a projekt célja, hogy infrastrukturális fejlesztésekkel, marketing tevékenységgel olyan fesztivált és rendezvényközpontot hozzanak létre, amely égész évben látogatható lesz. - Baja, a fesztiválváros kiemelten a helyi halfőző fesztivál infrastrukturális háttérfejlesztésére nyert támogatást. A Petőfi-szigeten turisztikai központot alakítanak ki, ökoturisztikai látogatóközpontot terveznek, a természeti környezet megközelítését elősegítő gyalogos- és kerékpárutat építenek. Korszerűsítik és bővítik a helyi vízi színpadot is. - A Magyar Zarándokút dél-alföldi szakaszának kiépítését is támogatásra érdemesnek találták. A tervben szerepel 206 kilométer zarándokút fejlesztése, amely egységes kulturális–vallási–turisztikai célt fog szolgálni. A fejlesztés konzorcium formájában valósul meg, vezetője pedig Bács-Kiskun Megye Önkormányzata lesz. A dél-alföldi régió nyertes kiemelt turisztikai projektjeinek rövid bemutatására

Bosnyákovits Tünde

, a DAOP Közreműködő Szervezet operatív vezetője vállalkozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.