Közélet

1000 vetítés a szabad szülésért – Szeged is csatlakozott

1000 vetítés a szabad szülésért – Szeged is csatlakozott

2012. szeptember 19., szerda
1000 vetítés a szabad szülésért – Szeged is csatlakozott

A Freedom for Birth - Legyen szabadság a szülésben, születésben! - című, 60 perces dokumentumfilm a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatos sürgető emberi jogi kérdéseket feszegeti. Világszerte 1000 vetítés lesz egy időben szeptember 20-án, Szegeden a Grand Caféban látható az alkotás.

A világpremier 2012. szeptember 20-án, csütörtökön lesz. Ezen a napon helyi aktivisták szervezésében világszerte 1000 vetítés szerveződik, és egyszerre láthatja meg

sok ezer ember a filmet

. Magyarországon Győrben, Kecskeméten, Veszprémben, Szegeden, Százhalombattán, és még sok más helyen. ”A szülés körüli ellátás gyakorlata a világ számos országában megkérdőjelezhető, a nők a saját testük feletti önrendelkezési alapvető emberi jogukat nem gyakorolhatják. Nők millióit küldik akarata ellenére kórházba, kényszerítik háton fekve szülni, vetik alá fölösleges beavatkozásoknak. A szülészek és szülésznők sokszor saját kényelmükre vagy a kórház anyagi előnyére való tekintettel végzik az egyébként szükségtelen gyógyszeres és művi beavatkozásokat. Az asszonyok nem választhatják meg a szülésük mikéntjét és helyszínét. Hazánkban ennek komoly anyagi vonzata van, ami szintén kizár sokakat a lehetőségből. Előfordulhat az is, hogy ha a szülő nő bábával kísért otthonszülést választ, a bábát bűncselekmény vádjával tartóztatják le.

Geréb Ágnest

előzetes letartóztatásba is helyezték emiatt. A nők egyre inkább ismerik fel, hogy a szülés valódi természete nem ilyen, és nem is kell ehhez hasonlónak lennie. A Legyen szabadság a szülésben, születésben! című dokumentumfilm a várandósgondozás és a szülészeti ellátás radikális megváltoztatásáért kiállt. A szülő nők emberi jogainak megsértése meg kell, hogy szűnjön. A nőknek kijáró döntési szabadság a szülés módjáról és helyszínéről váljon valósággá a gyakorlatban is” – állítják a szervezők. Szegeden szeptember 20-án 18 órakor a Grand Caféban várják az érdeklődőket a szervezők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.