Vélemény

Vélemény: Biofalu a megoldás?

Vélemény: Biofalu a megoldás?

2012. augusztus 8., szerda
Vélemény: Biofalu a megoldás?

„Ki fog itt dolgozni?” – merült fel a kérdés. Vagy ez van, vagy semmi, ez a falu utolsó lehetősége látták be néhányan, pontosan egy „biocsapatnyian”, akiket kezdetben, bizony lenéztek sokan, hiszen a földművelés itt is elvesztette a becsületét.”

Hogy mennyi megtarkítást jelent, ha az ember magának termeli meg a konyhába kellő zöldséget? Ez a kérdés sem mellékes, azonban Hernádszentandráson ennél sokkal többről van szó. Itt egy – sajnos - nem mindennapos kísérlet (de nevezzük inkább beruházásnak) zajlik, melynek eredményeként, szépen lassan

visszakerülnek a dolgok a saját helyükre,

a helyiek tevékenysége, példája mégsem kap kellő publicitást. Sokan tartják azt, hogy a falu utolsó esélye Európában a mezőgazdaság, mégis ennek nyomát egyre kevésbé lehet felfedezni, a falusi portákon és a határban. A falusi ember is boltba, piacra jár, mert már nem termeli meg magának az ennivalót. Pedig, munkanélküliség, (ráérős idő) van, meg persze ott a föld, a megművelnivaló. A termelőszövetkezetek széthullásával „Szentandrás” is elveszítette az értelmes munka reményét, a faluszervező agrárvállalkozás szerepét húsz évig semmi nem pótolta. A kisközség ráadásul mindentől távol fekszik, és nincsenek olyan számottevő kulturális, gazdasági létesítményei, melyekre az itt élők a jövőjüket alapozhatnák: a két kisbolt és a kocsma kevés ehhez. Ráadásul az elmúlt húsz év, a lelkekben sem múlt el nyomtalanul, a kilátástalanság látszott diadalmaskodni tavalyig. Egy éve ugyanis, felismerve a pályázatban rejlő lehetőséget, a kitűnő Hernád-menti földben biogazdálkodásba fogtak, fiatal és öreg, munkanélküli férfiak és nők. Illetve, mielőtt nekiálltak a földtúrásnak – csúfolták is őket épp eleget - előbb a bezárt iskola padjába ültek, megtanulni, mi fán is terem a biogazdálkodás. A projekt megvalósítója Hernádszentandrás Község Önkormányzata, a szakmai hátteret Matthew Hayes egyetemi oktató, a biogazdálkodás szakértője biztosítja a gödöllői Szent István Egyetemről. A résztvevők speciális tananyagból sajátíthatják el a programhoz szükséges tudást, emellett állandó felügyeletet és tanácsadást is kapnak. A mintegy hat ezer négyzetméteres mintagazdaság üde színfoltja a település központjának, ahol a melegházi és szabadtéri kultúrák termesztésére egyaránt kiváló helyszínt hoztak létre. Ma már saját biokonyhájuk, webáruházuk van, és terményeik híre bejárta a környéket, több valamit is magára adó környékbeli étterem beszállítói. A „bioszentandrásiak”, nem szeretnének ennyivel megelégedni, saját márkázott termékekben is gondolkodnak, termény palettájukat pedig bogyós terményekkel, gyógynövényekkel szeretnék bővíteni, hiszen eredetileg is nem a támogatás elköltése, hanem a fenntarthatóság volt a cél. „Két évig gondolkodtunk, mi lehetne a pályázati pénz elfogytával is önfenntartó és tudtuk, hogy csak a mezőgazdaság ilyen.” – mondja a fiatal, független polgármester. A kezdet azonban nem volt könnyű. A programban ugyanis senki nem hitt igazán. „Ki fog itt dolgozni?” – merült fel a kérdés. Vagy ez van, vagy semmi, ez a falu utolsó lehetősége látták be néhányan, pontosan egy „biocsapatnyian”, akiket kezdetben, bizony lenéztek sokan, hiszen a földművelés itt is elvesztette a becsületét. Ma már többen beállnának a jelenleg huszonhét fős csapatba, mert az eredmények magukért beszélnek, és ami talán még fontosabb, erős közösség teremtődött a tanulás és a munka közben. A helyiek negyven százaléka roma, de ennek a megvalósulás szempontjából nincs különösebb jelentősége, a „Biocsapat” munkájából ők is kiveszik a részüket, errefelé egyformán szegények és kiszolgáltatottak az emberek. A biokert ráadásul nem csupán plusz jövedelmet és közös élményeket adott, de hitet is a falunak. Most már van jövőképük, Bioszentandrás előtt távlati célok állnak. Az első év bevételeit gondosan visszaforgatják, ugyanis további fejlesztéseket kívánnak megvalósítani. A faluvédő körgátat rendszeresen kaszálni akarják, mert a szándékok szerint a biomassza fűti majd az őszi fóliasátrakat, s nekiláttak az éttermek folyamatos ellátásához szükséges terménytároló létrehozásának is. A falu feldolgozott termékekről beszél, saját márkás szörpökről, lekvárokról álmodik.A programban részt vállalók már nem csak saját fogyasztásra termelnek, az értékesítésből fizetés kiegészítésre is számíthatnak, s talán egyszer tisztességesen meg is élhetnek e tevékenységből. Hernádszentandrásnak immár két honlapja van, egy

bioszentandrási

és egy

hagyományos

. Könnyű megtalálni őket, a példájuk akár ragadós is lehet, bár a média keveset foglalkozik a csöppnyi településsel. Eddig sokan mentek el a faluból máshol boldogulást keresni, egyedül a Hernád jön rendszeresen, de a folyó amennyi kárt okoz, annyi hasznot is hoz. Jó a helyi föld és jó hogy ezt talán még az utolsó pillanatban felismerték. A hallódó kistelepülésekkel teli Somogyban, ahol számtalan hasonló adottságú település agonizál, évtizedeken belül tucatszám dőlhetnek össze falvak. Pedig jó föld, tennivaló ott is akad, hitből és összefogásból van csak kevesebb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.