Közélet

Vásárhelyi katonák sikere a boszniai hegyekben

Vásárhelyi katonák sikere a boszniai hegyekben

2012. augusztus 14., kedd
Vásárhelyi katonák sikere a boszniai hegyekben

Nyolc nemzet részvételével tartották meg az idei katonai terepfutó versenyt a Bosznia-Hercegovina Visoko települése közelében található híres Visočica hegyen. A július végi 6. International Mountain Running Race elnevezésű bajnokságra a magyar válogatott tagjaként Bálintné Csáki Éva szakaszvezető, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonája is eljutott.

A dandár hódmezővásárhelyi helyőrségében szolgálatot teljesítő katona az áprilisban megrendezett MH bajnokság 6000 méteres versenyszámában a 2. helyet szerezte meg, így kapott meghívást a válogatottba. A Visočicán 12,2 tized kilométert kellett megtenni a nyolcfős - négy nőből és négy férfiból álló - csapatnak, legyőzve az 1000 méteres szintkülönbséget.

Bálintné Csáki Éva

a következőképpen emlékszik vissza a nem mindennapi megpróbáltatásra: "10 órakor rajtoltunk, a taktika az volt, hogy 10 kilométerig – a murvás szerpentinen - beosztjuk az energiát. Egyenletesen, az erőnket tartalékolva futunk, hogy maradjon kapacitásunk az utolsó két kilométerre. Utólag kiderült, nem volt rá szükség, hiszen a terepviszonyok 10 kilométer után nem tették lehetővé a futást. Az erdős, keskeny csapáson, majd az utolsó 1200 méter kopár sziklás részein erőltetett menetben jutottunk fel a hegytetőre. A magyar női indulók közül negyedikként 1óra 45 perc alatt értem célba, a csapat a második helyért járó kupát hozta haza.„ A mintegy kétszáz civil és katona induló között a Magyar Honvédség férficsapata az első helyen végzett. Országunk első alkalommal szerepelt ezen a versenyen, s jövőre is számítanak részvételünkre.

Révészné Markovics Zita hadnagy

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.