Közélet

Továbbra sincs megoldva a fogyatékkal élők egészségügyi ellátása

Továbbra sincs megoldva a fogyatékkal élők egészségügyi ellátása

2012. augusztus 10., péntek
Továbbra sincs megoldva a fogyatékkal élők egészségügyi ellátása

Vizsgálat indult annak a fogyatékos kiskorúnak az ügyében, akinek fogászati ellátását több, arra kijelölt intézményben is elutasították, így féléves várakozásra ítélték az akut fogfájástól szenvedő gyermeket - olvasható a Népszavában.

A lap pénteki száma ismerteti: vizsgálatot indított az Országos Tisztifőorvosi Hivatal annak a fogyatékkal élő kislánynak az ügyében, akit akut fogfájása ellenére 21 hetes várakozásra köteleztek az állami egészségügyben. A 14 éves, középsúlyos értelmi fogyatékos kislányt, akinek fogai sürgős ellátásra szorulnak, de fogyatékossága nem engedi az ébrenlétben való ellátását, július közepe óta sehol sem látták el az állami egészségügyben. A körzeti fogorvos a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati Klinikájára adott beutalót, ám ott azzal utasították el az édesanyát, hogy korábban a Tűzoltó utcai gyermekklinikával közösen végeztek ugyan altatásos fogászati ellátást, de ezt tavaly novemberben "megtiltották" nekik. Ezért a Madarász utcai Gyermekkórház Gyöngyösi úti rendelőjébe irányították a gyermeket. Ott azt közölték az édesanyával: leghamarabb 2012 decemberére van műtéti időpont, a kislányt pedig addig fel sem veszik a várólistára, amíg augusztus 24-én meg nem vizsgálják. Az édesanya betegjogi képviselőhöz fordult, az ő közbenjárására sikerült egy júliusi időpontot kapnia, így a gyerek felkerült a várólistára, de jövő januárig kell várnia, hogy kezeljék is a fogait. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) arról tájékoztatta a lapot, hogy "az egészségügyi szolgáltatók esetében akut ellátásban nem értelmezhető sem az előjegyzési, sem a várólista. A halasztható, várólista-vezetési kötelezettség alá tartozó tevékenységek között nincs fogászati ellátás, így nem tudjuk ellenőrizni, hogy valóban létezik-e féléves előjegyzés fogászati ellátásokra fogyatékosok esetén". A GYEMSZI szerint "a fogyatékosok fogászati ellátása nem szűkült" tavaly október óta. A lap emlékeztet arra: Szabó Máté ombudsman egy tavalyi jelentésében többszörös alkotmánysértést állapított meg a fogyatékkal élők egészségügyi ellátásának ügyében. Az ombudsman megkeresésére Szócska Miklós egészségügyi államtitkár tavaly azt közölte: "kétségtelen, hogy a fogyatékos személyek egészségügyi ellátása jelenleg súlyos hiányosságokat mutat", sőt "a jelenlegi helyzet méltánytalan, és sürgős intézkedést igényel".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.