Gazdaság

Továbbra is negatív a magyar bankrendszer kilátása

Továbbra is negatív a magyar bankrendszer kilátása

2012. augusztus 5., vasárnap
Továbbra is negatív a magyar bankrendszer kilátása

Továbbra is negatív a magyar bankrendszer kilátása, tekintettel a folyamatosan gyenge működési környezetre, az eszközminőség folytatódó romlására, valamint a jövedelmezőséget, a finanszírozást és a tőkeellátottságot változatlanul terhelő nyomásra - közölte Londonban ismertetett szektorelemzésében a Moody's Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az elemzésben hangsúlyozta: várakozása szerint a magyar bankok működési környezete a következő 12-18 hónapban is gyenge marad. A magyar gazdaság helyzete továbbra is romlik, mivel jelentős mértékű függése az exporttól és a tőkebeáramlástól kiteszi az országot a gyenge euróövezeti növekedési kilátások hatásainak - áll a Moody's pénteki elemzésében. A cég előrejelzése szerint a gyenge működési környezet, a magas munkanélküliség, a háztartások ugyancsak meglehetősen magas eladósodottsága - különösen a devizaalapú adósságállomány -, és az egyéb kihívások, köztük "a bankok jövedelmezőségét hátrányosan érintő kormányintézkedések sorozata" továbbra is korlátozni fogja a hazai hitelkeresletet, valamint a bankok képességét és hajlandóságát a hitelkihelyezésre. A Moody's pénteki elemzése szerint a működési környezeten belül érvényesülő nyomások miatt a belátható előrejelzési távlatban tovább romlik a bankok eszközminősége. A kedvezőtlen árfolyam-dinamikák, a svájci frankban fennálló jelentős kinnlevőség, a gyenge makrogazdasági kondíciók, az üzleti csődök növekvő száma és az építőipari szektor visszaesése jelzi a problémás hitelek jelentette nyomás erősödését. A Moody's idézi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzést, amely szerint a bankok portfolióin belüli problémás lakossági hitelek aránya 2013 elején várhatóan 15 százalék lesz a 2011 végén mért 13,1 százalék után, a vállalati szektor esetében pedig 17,4 százalékról 22 százalékra nő. A Moody's elemzése szerint a magyar bankrendszer kinnlevőség-betétállomány rátája a leggyengébbek között van a cég által vizsgált hat közép- és kelet-európai ország - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia és Szlovénia - mezőnyében. A hitelminősítő adatai szerint a magyar bankok finanszírozásuk hozzávetőleg 50 százalékának erejéig a nagybani piacra szorulnak. Sok külföldi tulajdonú bank az anyabankok devizafinanszírozási eszközeit veszi igénybe saját devizahitel-portfolióinak refinanszírozásához, ami e bankokat jelentős megújítási kockázatoknak teszik ki a mostani nehéz finanszírozási környezetben. A hitelminősítő véleménye szerint a rendszerszintű veszteséggel jellemzett tavalyi év után a következő negyedévekben is nagyon gyenge marad a magyar bankok jövedelmezősége, és számos pénzintézet veszteségekről fog beszámolni. A Moody's szerint a banki tevékenységet továbbra is terhelő fő tényezők között lesz valószínűleg a jelentős adóteher, a hitelveszteségekből eredő, növekvő leírások, amelyek tükrözik a gazdaságban érvényesülő nyomásokat, a bankrendszerben zajló mérlegalkalmazkodási - vagyis hitelforrás-csökkentő tőkeleépítési (deleveraging) - folyamat, amely korlátozza a jövedelemtermelő kapacitást is, valamint az alacsonyabb nettó kamatmarzs, mivel a jó kamatréseket eredményező "egészséges" hitelportfoliókat a devizaalapú ingatlanhitelek tavalyi végtörlesztési programja során visszafizették, és azóta emelkedtek a finanszírozási költségek is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.