Kultúra

Tíz éve hunyt el Gion Nándor író

Tíz éve hunyt el Gion Nándor író

2012. augusztus 27., hétfő
Tíz éve hunyt el Gion Nándor író

Tíz éve, 2002. augusztus 27-én hunyt el Szegeden Gion Nándor író. A vajdasági Szenttamáson született 1941. február 1-jén, és ez a soknemzetiségű, szerbek, horvátok, svábok, magyarok lakta falu lett későbbi regényeinek színhelye. Szabadkán géplakatosi végzettséget szerzett, bár állítása szerint egy szöget sem tudott rendesen beverni.

Az irodalom világa jobban vonzotta, úgy érezte, tehetsége, alkata az írásra predesztinálja. 1959-től az Újvidéki Egyetem magyar tanszékén tanult, ahol 1963-ban tanári diplomát szerzett. Egyetemi évei alatt ösztöndíjat kapott az újvidéki rádiótól, amelynek aztán munkatársa is lett. Első rádiós korszaka végéig, 1983-ig bejárta az újságírói ranglétra összes fokát, ekkorra tehető írói pályájának kezdete is: nappalai cikkírással, éjszakái szépírói tevékenységgel teltek. A hatvanas évek elején csatlakozott az akkor meginduló Új Symposion körül csoportosuló körhöz, a hagyományos irodalom ellenében a neoavantgárd jegyében fellépő fiatal írónemzedékhez. Első írásai is a neoavantgárd stílusjegyeit viselték magukon, laza időkezelés, szabad asszociációkban bővelkedő nyelv jellemezte őket. Első regénye, a Kétéltűek a barlangban 1968-ban jelent meg, és elsősorban korosztályának problémáit feszegette. 1969-ben a Forum Könyvkiadó regénypályázatára írta meg a Testvérem, Joáb című regényt, amelyért első díjjal jutalmazták. A regény a körülötte kialakuló politikai vita miatt Magyarországon nem jelenhetett meg, és a jugoszláv hivatalos körök is gyanakvással figyelték Gion írói tevékenységét. Ekkorra alakult ki a későbbi írásaira is jellemző sajátos, elevenen, fordulatosan mesélő elbeszélői módszere és stílusa. Hogy a tevékenységét kísérő gyanakvást oszlassa, érdeklődése egyre inkább a gyerekek világa felé fordult, ifjúsági regényei azonban a felnőttek körében is népszerűvé váltak. Ezek közül is kiemelkedik A kárókatonák még nem jöttek vissza című, amelyből 1984-ben

András Ferenc

rendezett tévéfilmet. Sortűz egy fekete bivalyért című művét a francia színészként híressé vált

Szabó László

filmesítette meg. 1973-ban egy történelmi regényre kiírt pályázatra készítette el anyai nagyszüleinek történetét feldolgozó Virágos katona című regényét. 1976-ban készült el a folytatás, a két világháború közti korszak tükre Rózsaméz címmel, majd 1997-ben az Ez a nap a miénk, 2002-ben pedig az Aranyat talált című kötet. A tetralógia a Latroknak is játszott című kötetben jelent meg.

Gion Nándor

a Vajdasági Íróegyesület elnöke, 1983-85-ben az Újvidéki Színház igazgatója is volt, 1985-ben ismét az újvidéki rádióhoz került főszerkesztőnek. 1993 őszén lemondott és átköltözött Magyarországra, ahol több novelláskötete és regénye jelent meg. Írói munkásságáért számos elismerést is kapott, köztük 1987-ben Déry Tibor-, 1988-ban József Attila-, 1997-ben Márai-díjat, 1993-ban Soros Életműdíjat. A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja kitüntetést 2000-ben vehette át, ugyanebben az évben a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai közé választotta. 2002. augusztus 27-én hunyt el a szegedi klinikán. Szenttamási szülőházában 2010-ben emlékházat alakítottak ki, amely nemcsak emlékmúzeum, hanem különféle kulturális rendezvényeknek is otthont ad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.