Közélet

Dorozsma is ünnepelt: Az erősek egyesülnek, a gyengék széthullanak + FOTÓK

Dorozsma is ünnepelt: Az erősek egyesülnek, a gyengék széthullanak + FOTÓK

2012. augusztus 20., hétfő
Dorozsma is ünnepelt: Az erősek egyesülnek, a gyengék széthullanak + FOTÓK

Minden megemlékezésnek, így a mainak is célja és szándéka, hogy a régi idők üzenete irányt mutasson a mának, segítsen nekünk, ma élő magyaroknak a számvetésben, hogy felemeljen, erőt és megerősítést adjon - hangsúlyozta ünnepi beszédében Kosik Dénes, Kiskundorozsma (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselője, a Dísz téren rendezett Szent István-napi ünnepségen.

Az ünnepi szentmise és a kenyéráldás után a polgárok átvonultak a térre, ahol a Himnusz elhangzása után megkezdődött az augusztus 20-ai műsor. Először

Gombos Antalné

szavalta el

Szuhanics Albert

Államiságunk ünnepe című versét, majd

Kosik Dénes

önkormányzati képviselő mondott beszédet. Azt taglalta, miért pont

István

király nevéhez fűződik az államalapítás. Ő volt az a vezető, aki rendkívüli műveltségével, széles látókörével, rátermettségével olyan átfogó, hatalmas rendszerben tudott gondolkodni és cselekedni, aminek része többek között az irányítás, szervezés, vezetés, a törvénykezés, az egyházi kapcsolatok, a belharcok megvívása, a nemzetiségi politika, a külországokkal való kapcsolatok rendezése. Mindezek alátámasztására a képviselő Szent István fiához,

Imre

herceghez írott intelmeiből idézett. Az első két intelemből egyértelműen leszögezhető: királyunk a hitet tette első helyre, így politikájában és gondolkodásában is az egyház ügye kiemelkedő helyen szerepelt. Mind a tíz intelemben a képviselő máig érvényes és elevenen ható bölcsességeket, a bel- és külpolitika számára is követendő megállapításokat, az állam legfelsőbb vezetésének alapvető követelményrendszerét, az államapparátus felépítésének vázát, az ország működtetésének és védelmének módozatait, az igazságszolgáltatás és ítélkezés alapjait, a nemzetiségi politika kezdeményeit vélte felfedezni. Végezetül Kosik Dénes leszögezte: Szent Istvánnak kiváló politikai ütemérzéke volt, időben felismerte az adott korszakban rejlő lehetőségeket, a belharcok letörésének, az egyházzal való kapcsolatunknak, a külországokkal kötött megállapodásoknak, az ország irányításának és védelmének, a szigorú törvénykezésnek a fontosságát, és ennek megfelelően cselekedett. Felismerte továbbá azt is, hogy saját maga számára nem az egyéni ambíciók, hanem az ország, azaz a közösség egésze a legfontosabb. István törvényeit, intelmeit a rendteremtés, a biztonság megszilárdítása, a tisztességesek ellen vétők szigorú megbüntetése, a hit megtartása, a jó és igazságos hatalomgyakorlás szellemében alkotta meg. A képviselő szerint királyunk legerősebb és legfontosabb üzenete számunkra, ma élő magyarok számára az lehet, hogy az erősek egyesülnek, a gyengék széthullanak. Az ünnepség végén az önkormányzat, a pártok és társadalmi szervezetek képviselői a dísztéren helyezték el az emlékezés koszorúit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.