Egyetem

Napkollektorrendszert mutatott be Londonban a szegedi diák

Napkollektorrendszert mutatott be Londonban a szegedi diák

2012. augusztus 31., péntek
Napkollektorrendszert mutatott be Londonban a szegedi diák

A fiatal kutatók nemzetközi fórumán, Londonban is bemutatta kutatási témáját, a hőlégmotoros napkollektorrendszert az SZTE-n tanuló Kecsenovity Egon, akinek angliai útját a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) támogatta – tájékoztatta az MTI-t közleményében a MISZ pénteken.

Az idei év fő témája az emberi bolygó volt. Ugyanakkor a szabadon választható programok keretei között szinte minden tudományágon belül voltak előadások. A diákok betekintést nyerhettek a londoni egyetemi rendszer működésébe és a kutatói munka által kínált lehetőségekbe, valamint az Oxford-i és Cambridge-i egyetemek meglátogatása is újabb perspektívákat nyitott meg a résztvevők számára. A résztvevő diákok poszter-szekció keretén belül mutatták be munkáikat és tartottak előadásokat, többek között

Kecsenovity Egon

, aki kutatása során a napkollektor rendszereket vizsgálta és a szivattyú helyettesítésére keresett megoldást, ehhez egy házi készítésű LTD Stirling motort és egy miniatűr Tesla turbinate-ot használt. A fiatal emellett megoldotta a Stirling motorok egyik nagy hibáját, az önindítást is. Az elkészült, hőlégmotoros napkollektor rendszer működőképes, olcsón elkészíthető és alkalmazható, akár olyan területeken is, ahol nincs elektromos áram. A londoni fórumon közel 50 ország majdnem 300 – a tudományok iránt elkötelezett – fiatalja vett részt, akik két héten keresztül együtt laktak, nemzetközi közösséget alkotva, kicserélve ötleteiket és tapasztalataikat és ezáltal váltották valóra a Science Forum célját: mélyebb betekintést nyújtani a tudományba és alkalmazni azokat a mindennapokban. A fiatal magyar tehetség angliai útját a Magyar Innovációs Szövetség biztosította. A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, műszaki, természettudományos területen. Ennek részeként évente delegál fiatalokat az EU Fiatal Tudósok Versenyére, az USA-ban rendezett tudományos versenyek olimpiájára, a stockholmi Nobel-hétre és az azt követő Nobel-díj átadási ünnepségre, illetve a kéthetes fiatal tudósok fórumára, Londonba. A MISZ az elmúlt években 148 tehetséges magyar fiatalt delegált már a különböző nemzetközi fórumokra, versenyekre. Idén pedig 10 fiatal tehetség kiutazását szervezi, illetve támogatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.