Közélet

Szabó Gábor rektor: Az ELI igenis megvalósítható! + VIDEÓ

Szabó Gábor rektor: Az ELI igenis megvalósítható! + VIDEÓ

2012. augusztus 31., péntek
Szabó Gábor rektor: Az ELI igenis megvalósítható! + VIDEÓ

Az akadémikus azt mondja: az utóbbi hetekben, napokban készült tervek bizakodásra adnak okot. Ha további késlekedés nem lesz, műszaki vagy egyéb akadályát nem látja a szegedi lézeres kutatóközpont megépülésének.

Az augusztusi honi kánikula sajnálatos módon felforrósította a kedélyeket az Extreme Light Infrastructure (ELI) projektjét illetően. Néhány hete jelentették be:

teljes felülvizsgálatot kezd a kormány

az európai uniós tudományos nagyberuházás részeként Szegedre tervezett lézeres kutatóközpont ügyében. Egy héttel ezelőtt a Heti Válasz hetilap több

"menedzsmenthibára"

igyekezett utalni összeállításában. Politikai és kommunikációs háború tört ki a magyar sajtóban: miközben

Botka László

, Szeged szocialista polgármestere

minden fronton a kormányt támadja

azzal, hogy az maga veszélyezteti a projektet a határidők be nem tartásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs vezetője leszögezte:

a kabinet kiáll a beruházás mellett

. Egyet persze nem szabad figyelmen kívül hagyni: az, hogy az ELI kapcsán Szeged városa egyáltalán számításba került, a szegedi egyetemen az utóbbi évtizedekben létrejött nemzetközi hírű lézerfizikai kutatócsoportnak, iskolának köszönhető. Ennek az iskolának az egyik jeles képviselője

Szabó Gábor

akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora is, aki az elmúlt hetekben nem kívánt nyilatkozni ELI-ügyben, a Telin TV-nek viszont nyilatkozott a projekt jelenlegi állásáról. A professzor úgy fogalmazott, nagyon reméli, hogy a kormányzat tisztában van vele, az ELI esetleges meghiúsulása milyen mértékű és típusú arcvesztést jelent Magyarország, ezen belül különösen a magyar tudományosság számára. "Másfelől láttam azokat a terveket, melyek az utóbbi hetekben és napokban készültek el, s ezek számomra világosan azt sugallják, hogy az ELI igenis megvalósítható. A tavasz folyamán többször fejeztem ki aggodalmamat, hogy az ELI a meghiúsulás felé halad, de az események szerencsére valamikor május-június táján nagyon felgyorsultak. Úgy gondolom, a projekt műszakilag és egyéb szempontból visszatért arra a vágányra, hogy megvalósítható, ha egyéb késedelem nem lesz. Remélem, a vizsgálat, amiről lehetett olvasni, annak tisztázását célozza, miként lehet a továbbiakban elkerülni a csúszásokat, hiszen 2012 őszén nem lehet megismételni 2012 tavaszát. Ha mindenki a helyes következtetéseket vonja le, akkor biztos vagyok benne, hogy Szegeden lesz ELI" - fogalmazott. A sajtóban kialakult polémiával kapcsolatban Szabó Gábor leszögezte: nem kíván azzal foglalkozni, hogy egyes újságokban mi jelenik meg. Jelenleg nem látja műszaki vagy egyéb akadályát a lézeres kutatóközpont megépülésének, márpedig ebben a történetben csakis ez a lényeg.

A Szabó Gábor akadémikussal, az SZTE rektorával készített teljes beszélgetést - melyben az ELI ügye mellett a felvételi eredményekről és az új tanév legfontosabb feladatairól is szó esik - augusztus 31-én, pénteken 19 órától a Telin TV Szegedi Panoráma című műsorában tekinthetik meg.

http://www.youtube.com/watch?v=kek-gqKbnSI&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.