Közélet

Stratégiai kérdés is a nonprofit közszolgáltatás

Stratégiai kérdés is a nonprofit közszolgáltatás

2012. augusztus 29., szerda
Stratégiai kérdés is a nonprofit közszolgáltatás

A növekvő rezsiköltségek megállítása mellett a kormánynak stratégiai motivációi is vannak abban, hogy olyan közszolgáltatási rendszert alakítson ki, amely nem profit alapon működik - mondta Navracsics Tibor szerdán, az M1 Ma reggel című műsorában.

A miniszterelnök-helyettes szerint a lakosságnak jelenleg olyan hátraléka van a közműcégek felé, hogy az már "szociális veszéllyel" fenyeget, ezért a kabinetnek el kell érnie, hogy a növekvő energiaárak lehetőség szerint ne terheljék a lakosságot. Szólt ugyanakkor arról is, hogy a kormány nemzetstratégiai kérdésként is kezeli például az E.ON lehetséges felvásárlását. A válság megmutatta - mondta -, hogy az energiaipari cégek birtoklása végső soron biztonsági kérdés és nem véletlen, hogy a közép-európai országok többsége állami tulajdonban tartotta ezeket a vállalatokat.

Navracsics Tibor

- a műsorvezető felvetésére - megjegyezte: ahogy a tárgyalófelek esetében mindig, úgy az E.ON esetében is "benne van a kalapban", hogy a német tulajdonosok nem adják el érdekeltségüket a magyar államnak. A miniszter hangsúlyozta, a tranzakció előtt az európai közösségi jogi környezetet is meg kell vizsgálni annak felmérésére, hogy versenyjogi szempontból nem aggályos-e a cég államosítása. Hozzátette továbbá, hogy az Európai Bizottság feltehetően gyanakodni fog a kérdésben, de szerinte ez nem jelent problémát, hiszen a "szerződések őreként" éppen ez a dolga. A közigazgatási és igazságügyi miniszter a műsorban megismételte azon álláspontját, hogy mindenki számára könnyen elérhetőnek kell lennie a választási feliratkozásnak, hogy akaratán kívül senki se maradhasson le választójoga gyakorlásáról. Úgy fogalmazott, önmagában az előzetes feliratkozás is befolyásolhatja a következő választások részvételi arányát, bár szerinte ennek hatása nem kulcsfontosságú, mivel az eddigi tapasztalatok azt mutatják, ha a választópolgárok olyan politikai légkört érzékelnek, amelyben mindenképpen elmennek szavazni, akkor a regisztrációt is megteszik majd. Navracsics Tibor emlékeztetett arra is, hogy három "nem elhanyagolható" csoportnak mindenféleképpen kötelező lesz a feliratkozás, hiszen a magyarországi lakhellyel nem rendelkező kettős állampolgárokról nincs választójogi névjegyzék, mellettük pedig a nemzetiségek országgyűlési képviseletéről döntő állampolgároknak és a választások napján külföldön tartózkodó szavazóknak is regisztrálniuk kell majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.