Roma családi napot tartottak a Szikin + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hátrányos helyzetű roma családoknak szerveztek színes programokat a Sziksósfürdő Strand és Kempingben, ahol a játékos vetélkedők mellett ízletes ebéd is várta a résztvevőket. Az „Elszalasztott 1000 év” Független Cigány Érdekvédelmi Közhasznú Egyesület által rendezett második családi napon közel kétszázan vettek részt.

A roma holokausztról is megemlékeztek a Szikin tartott rendezvényen, hiszen 1944. augusztus 2-án az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban több mint 3000 romát végeztek ki. A magyarországi áldozatok számát 70 ezerre teszik, ám egyes becslések szerint többszörösüket hurcolták el és végezték ki. A borzalmakról sokat meséltek Szirtesi Zoltán dorozsmai háziorvosnak is. Felidézte, hogy Székesfehérvár mellett egy délután 2000 cigányt végeztek ki, Budapestről és más településekről hurcolva őket el, és még sírjukat is megásatták velük. Szirtes doktor szerint a mai romák nem emlékeznek kellőképp az akkori eseményekre. „Szegedet nemigen érintette a roma holokauszt, néhány öreget vittek el innen, de szerencsére nem kerültek vagonokra” – mondta el portálunk kérdésére.

„A roma családi nap legfőbb célja a közösségépítés” – hangsúlyozta Nagy Mihály. A családi napot támogató Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a SZEGEDma.hu-nak elmondta, sajnos a széthúzás és az elidegenedés jellemzi valamelyest a szegedi romákat. Ezen szeretnének változtatni rendezvényeikkel. „Ezek a programok arra jók, hogy összehozzuk a cigányságot, hogy egy valódi közösséget formáljunk, ami a roma identitás megőrzését és megerősítését is szolgálja” – jegyezte meg. Nagy Mihály szerint fontos, hogy minél több gyereket bevonjanak programjaikba, mert a szegregátumban élő gyerekek nagyon le vannak maradva több szempontból is nem roma kortársaikhoz képest. A második roma családi napon vetélkedőt is szerveztek, ahol a szülők és gyerekek közösen mérték össze tudásukat, illetve ügyességüket.

Míg a gyerekek önfeledten fürdőztek és játszottak, addig több bográcsban készültek a finomságok, délben sertéspörkölttel vendégelték meg a családokat. Emil István szerint a vöröshagyma és a fokhagyma a titka a finom éteknek, az adja meg az illatát.

A rendezvény lebonyolításához támogatókat is sikerült megnyerniük. Nagy Mihály elmondta, nyertek az önkormányzat pályázatán, a két dorozsmai önkormányzati képviselő, Kosik Dénes és Mihálffy Béla, valamint a térség országgyűlési képviselője, Nógrádi Zoltán is támogatta őket Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő mellett. A dorozsmai művelődési háztól bográcsokat kaptak kölcsön a főzéshez, a Szegedi Közlekedési Társaság kedvezményesen utaztatta őket a Szikire, illetve a Szegedi Sport és Fürdők Kft. is segítette a második roma családi nap lebonyolítását.

no images were found

Előző sztori

Olimpia: a 13. nap – kajakaranyakra, pólóbronzra várva

Következő sztori

Kezdődik a Tornyai János Múzeum visszaköltözése