Közélet

Rétvári: a korrupció nem országspecifikus jelenség

Rétvári: a korrupció nem országspecifikus jelenség

2012. augusztus 14., kedd
Rétvári: a korrupció nem országspecifikus jelenség

A korrupció nem országspecifikus jelenség, mindenütt "romboló hatással van a gazdasági növekedésre, a társadalomra, aláássa az állam stabilitását, és számos nemzet számára óriási kihívást jelent" - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára kedden Pekingben, egy nemzetközi korrupció-megelőzési konferencián.

A magyar politikus a többnapos esemény megnyitó előadójaként a közszféra korrupciótól való megtisztításának fontosságát hangsúlyozta és a magyar korrupcióellenes programot mutatta be. Az államtitkár a határokon átnyúló, "emberi gyengeségekre" visszavezethető magatartásról beszélt, amely ellen egyre nehezebb fellépni, azért is, mert a bűnelkövetők egyre kifinomultabban, a legmodernebb technikát és technológiát használva igyekeznek a bizonyítékokat eltüntetni.

Rétvári

az MTI kérdésére elmondta, Magyarország egyrészt azért kapott meghívót és kiemelt szerepet a konferencián, mert a két ország közötti kapcsolatok egyre szorosabbak, másrészt, mert a magyar gyakorlatot jó példaként tartják számon. A kedden kezdődött több napos eseményen a kelet-közép-európai régió és Ázsia negyvennégy országának szakemberei, diplomatái, a területet állami, kormányzati szinten felügyelő politikusai vesznek részt. "Magyarország és Kína a korrupció elleni fellépésre vonatkozó kétoldalú megállapodást készít elő, ami további jele a kapcsolatok kiterjedésének" - mondta az államtitkár, s hozzátette, hogy a szakmai megbeszélések első napján több szó esett az adatnyilvánosságról, a nyitottság, az átláthatóság biztosításának szükségességéről. Rétvári megjegyezte, a kínai intézményrendszer az ország és a vele arányosan jelentkező probléma méreteihez illeszkedően "gigantikus"; állami, tartományi hálózat működik, amely még pártszervezeteket is ellenőriz. A KIM parlamenti államtitkára kedden külön is találkozott a Felügyeleti Minisztérium vezetőjével,

Ma Vennel

(Ma Wen), akinek tárcája "a hatékony, fegyelmezett, tiszta és becsületes" kormányzati működésért, továbbá a köztisztviselők oktatásáért felelős. Rétvári Bence még elmondta, a héten felkeresi a kínai Baráti Társaságok Szövetségét, ahol az önkormányzati együttműködésről fog eszmecserét folytatni és a Társadalomtudományi Akadémiába is ellátogat, ahol a két ország, illetve különböző egyetemek, műhelyek közötti tudományos együttműködés lehetőségeiről tárgyal majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.