Közélet

Parlagfűvel fertőzött területet találtak már Szegeden, de még nem bírságoltak

Parlagfűvel fertőzött területet találtak már Szegeden, de még nem bírságoltak

2012. augusztus 23., csütörtök
Parlagfűvel fertőzött területet találtak már Szegeden, de még nem bírságoltak

A nyár általában együtt jár a parlagfű megjelenésével és az allergiás tünetek egyre durvább és makacsabb elterjedésével. A növények leggyorsabb növekedési időszaka júniusban és július elején van. A gyomnövény július végén kezd virágozni, a legintenzívebben augusztusban szórja virágporát, majd ezt követően kisebb intenzitással a fagyok beálltáig állandóan tart.

A parlagfű rendkívül agresszív növény (a magja 40 évig életképes marad megfelelő körülmények között, a pollenje tüskés, minden allergén közül a legerőszakosabb). Ám a biológusok és a mezőgazdászok azt is tudják, hogy ha a parlagfüvet lekaszálják, még terebélyesebb lesz, s az általa fertőzött terület tovább nő. A parlagfű szegedi elterjedéséről és az ellene évek óta folytatott kampány sikeréről

Ácsné Gunda Juditot

, a polgármesteri hivatal általános igazgatási irodájának vezetőjét kérdeztük. Megtudtuk, hogy a tavalyi évhez képest az idén valamennyivel kevesebb az eljárások száma, ami értelemszerűen kisebb parlagfűvel fertőzött területet és kevesebb pollenallergiában szenvedő lakost jelent. Száz alatti nagyságrendekről beszélünk, egész pontosan jelenleg 55 bejelentés érkezett az önkormányzat címére, amire hatósági eljárás lefolytatása lesz a válasz. Amikor megérkezik a bejelentés, az önkormányzat munkatársai kiszállnak a helyszínre, és megnézik, kié az ingatlan. Értesítik a tulajdonost az eljárás megindításáról, és egyidejűleg helyszíni szemlét is kitűznek konkrét időponttal.

Amíg nem kerül sor a helyszíni szemlére, addig a földhasználó tulajdonosnak van lehetősége arra, hogy lekaszálja a területén található parlagfüvet. A helyszíni szemlén jegyzőkönyv és fényképfelvétel készül, amennyiben parlagfüvet vagy valamilyen allergén gyomnövényt találnak. Ezt követően döntést hoznak, és közérdekű védekezési kötelezettséget rendelnek el, amit már nem a tulajdonos hajt végre, hanem vállalkozó megy ki, és meghatározott időpontban lekaszálja a területet. Az így végrehajtott védekezés költsége a tulajdonos zsebét terheli. A bírságot nem az önkormányzat szabja ki. A helyszíni szemléről készült jegyzőkönyvet elküldik a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának címére, Hódmezővásárhelyre, ugyanis ők jogosultak megállapítani a bírság mértékét. A jegyzői hatáskör csak a belterületre vonatkozik, a külterületeken minden esetben az említett szerv jogosult fellépni. Területnagyságtól függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet a bírság összege, ez mindig mérlegelés kérdése. Az irodavezető elmondta, az idén még nem került sor bírság kiszabására, noha helyszíneléskor találtak már parlagfűvel fertőzött területet, ez esetben tehát szankciók várhatók. Október végéig folyik az ellenőrzés, Ácsné Gunda Judit szerint addigra a mostani szám biztosan növekedni fog. Az eljárás eredménye alapvetően az, hogy az emberek lekaszálják és rendbe teszi a tulajdonukban lévő földterületeket. Jelenleg 3 olyan eset van folyamatban, ahol a hatóságoknak valószínűleg szigorúbb intézkedéseket kell majd foganatosítaniuk. Az irodavezető nem sziszifuszi munkának találja az intézkedést. Valamicske hatása azért van, hiszen évről évre csökken a fertőzött területek és felelőtlen tulajdonosok száma, csak valakinek mindig kell egy kis noszogatás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.