Kultúra

Páratlan műalkotás került a hódmezővásárhelyi múzeumba

Páratlan műalkotás került a hódmezővásárhelyi múzeumba

2012. augusztus 28., kedd
Páratlan műalkotás került a hódmezővásárhelyi múzeumba

Egy eddig ismeretlen, Tornyai Jánosnak címzett Munkácsy-tanulmányt ajánlott fel hosszú távú, tartós letétbe egy magát megnevezni nem kívánó műgyűjtő a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumnak.

A művészettörténészek szerint a letétbe helyezett mű

Munkácsy Mihály

monumentális Krisztus-trilógiája harmadik darabjának, az Ecce Homo női alakjának a tanulmánya. A 47*43 cm-es olajfestményt 1895-ben adta a Mester, az akkor éppen Párizsban tanuló fiatal vásárhelyi születésű festőnek,

Tornyai Jánosnak

. A szakemberek a képen látható aláírást - "Tornyainak Munkácsy 895" - röntgenes vizsgálatnak vetették alá, hogy eredetiségét igazolják. A Női tanulmányfej címet viselő mű 1927-ben az Ernst Múzeum aukcióján bukkant fel, majd több mint nyolc évtizedig lappangott. Az alkotást a nagyközönség szeptember 1-jétől tekintheti meg a Tornyai János Múzeumban, ahol a közgyűjtemény új bejárati részén, mint az évszak műtárgya kerül elhelyezésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.