Sport

Olimpia: győzelem a medencében, vereség a kézilabdapályán + FOTÓK

Olimpia: győzelem a medencében, vereség a kézilabdapályán + FOTÓK

2012. augusztus 10., péntek
Olimpia: győzelem a medencében, vereség a kézilabdapályán + FOTÓK

Küzdelmes, a vártnál szorosabb mérkőzésen sikerült győznie a magyar vízilabda-válogatottnak az ausztrálok ellen, Kemény Dénesék így az ötödik helyért küzdhetnek. Kézilabdásainknak azonban nem sikerült megismételni a bravúrt, egy góllal csúsztak le a döntőbe jutásról.

Győzött, így az ötödik helyért mérkőzhet a férfi vízilabda-válogatott

Az ötödik helyért játszhat utolsó fellépésén a magyar férfi vízilabda-válogatott a londoni olimpián, mivel pénteken

10-9-re legyőzte az ausztrál csapatot.

Kemény Dénes együttese ugyan jól kezdett, 4-1-re is vezetett, ám ezt követően az ausztrálok feljöttek, és sokáig együtt haladt a két csapat. A hajrában azonban kijött a tudásbeli különbség a magyarok javára, akik így megnyerték az összecsapást. A legutóbbi három olimpián aranyérmes magyar válogatott vasárnap 12:40-től a spanyolokkal játszik az ötödik helyért.

Hatos Gábor elvesztette a bronzmérkőzést

Hatos Gábor

elvesztette a bronzmérkőzést

a szabadfogású birkózók 74 kg-os súlycsoportjában, így ötödik helyen zárt a londoni olimpia pénteki versenynapján.

Az idén és tavaly Európa-bajnoki, 2010-ben pedig világbajnoki bronzérmes magyar birkózó a 2006-ban vb-harmadik, 2008-ban olimpiai ezüstérmes üzbég Szoszlan Tyigijevtől kapott ki két menetben. A magyar birkózócsapat eddig két érmet szerzett Londonban: a kötöttfogásúaknál az 55 kilós Módos Péter harmadik, a 66 kilós Lőrincz Tamás pedig második lett. Az utolsó magyar birkózó, a 120 kilós Ligeti Dániel szombaton lép szőnyegre.

Nem sikerült döntőbe jutnia a kézilabda-válogatottnak

A magyar férfi kézilabda-válogatott közel volt a csodához, de szoros meccsen

egy góllal kikapott Svédország legjobbjaitól

, így a bronzéremért játszhat a londoni olimpián. A mieink az első félidő első felében fej-fej mellett haladtak az északiakkal, majd azok gólerős emberhátrányos játékuk révén elmentek 3-4 góllal. Bár a második félidőben sikerült felzárkózni az ellenfélhez, az egyenlítés nem jött össze, így végül 27-26-ra a háromkoronások diadalmaskodtak, s ők játszhatnak az aranyéremért vasárnap.

Olimpiai férfi kézilabdatorna, elődöntő:

Magyarország – Svédország 26-27 (12-15)

Gercsák Csaba 18. lett maratonúszásban

Gercsák Csaba a 18. helyen végzett a 10 kilométeres olimpiai maratonúszás pénteki versenyében. A tavalyi, sanghaji világbajnokságon 25 kilométeren bronzérmes magyar a Hyde Park egyik tava, a Serpentine 21 fokos vizében vágott neki az ötkarikás távnak 24 riválisa társaságában. A hőfok kedvezőnek tűnt, hiszen a négy évvel ezelőtti, pekingi olimpián a 10 kilométeres viadalt alapvetően azért nem tudta befejezni, s kényszerült feladásra a 24. születésnapját augusztus 19-én ünneplő Gercsák, mert ott és akkor 31 fokos, vagyis számára túlságosan is meleg vízben kellett úszni. A londoni megméretésen - amely sajátos piknikhangulatban, emberek ezreinek kitartó üdvrivalgása közepette zajlott - a 24-es rajtszámú, a 2011-es Eb-n ebben a számban nyolcadik helyezett magyar versenyző a hat körre elosztott táv egyharmadánál a 15. volt, de nem sokkal lemaradva követte a közvetlen élbolyt. A középmezőny tagjaként a 16. időt mérték nála féltávnál, de még ekkor sem szóródott szét teljesen a társaság. A tíz kilométer kétharmadát leküzdve a 10. pozíciót foglalta el, az utolsó ellenőrző pontnál, bő másfél kilométerrel a befutó előtt a 13. volt, végül pedig - miközben a célba elsőként a normálmedencés úszásban, 1500 méter gyorson Pekingben olimpiai bajnok, Londonban bronzérmes tunéziai Usszama Melluli csapott be jelentős előnnyel - a 18. helyet szerezte meg. "Az időeredménnyel elégedett vagyok, a helyezésem lehetett volna jobb is, de hát nagyon erős volt a mezőny" - értékelt Gercsák. "Igyekeztem együtt menni a többiekkel, körről körre erősebb tempót diktáltam magamnak, s voltam tizedik is, de előrébb kapaszkodni nem tudtam. Öt körig kiválóan ment, annak a vége felé és a hatodik elején volt holtpontom, de átestem rajta, és én is megpróbáltam hajrázni. Ennyire sikerült. Összességében elégedett vagyok." Nyíltvízi úszás, férfi 10 km olimpiai bajnok: Usszama Melluli (Tunézia) 1:49:55.1 óra 2. Thomas Lurz (Németország) 1:49:58.5 3. Richard Weinberger (Kanada) 1:50:00.3 ...18. GERCSÁK CSABA 1:51:30.9

Kajak-kenu: Douchev-Janics Natasa és Dudás Miklós döntős 200-on

A 200 méteres távokon három egységünkből kettő bejutott a szombati döntőkbe a londoni olimpia pénteki kajak-kenu futamaiból. A középfutamot jelentő elődöntőben a kajakegyeseknél Dudás Miklós harmadikként kvalifikálta magát a szombati fináléba, ahová az első négy helyezett jutott tovább mindkét futamból. Az EDF Démász Szegedi VE Pekingben ezer méteren olimpiai bajnok kenusától, Vajda Attilától igazi bravúr lett volna, ha kivívja a finálét, ez végül nem is sikerült neki, ötödik helyen rúgta be a hajót, ezzel lemaradt a fináléról és a B döntőben vigasztalódhat. Vajda klubtársa, a szám világbajnoka, Douchev-Janics Natasa női kajakegyesben rossz rajt után remek hajrában előzte meg lengyel vetélytársát, Walkiewiczet, így futamgyőztesként került a szombati döntőbe.

Aranyos versenyzőink tértek haza

Csütörtök éjfél után megérkezett Budapestre Berki Krisztián, aki a magyar csapat harmadik aranyérmét nyerte lólengésben vasárnap a londoni olimpián. A Liszt Ferenc-repülőtéren rendezett éjszakai sajtókonferencia után a kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Berkit - aki a brit fővárosban bemutatott káprázatos gyakorlatával a magyar tornasport 15. olimpiai aranyérmét gyűjtötte be - a kései óra ellenére is rajongók sokasága üdvözölte a légikikötő várócsarnokában. A debreceni önkormányzat, az egyetem, klubjának vezetői, továbbá több száz szurkoló köszöntötte a Londonból hazatérő olimpiai bajnok Risztov Éva úszót pénteken a debreceni repülőtéren. Az aranyérmes hosszútávúszó 9.40 órakor landolt Debrecenben, ahol a gépről leszállva, könnyeivel küszködve először nagyszüleit ölelte meg, majd a városvezetés, a Debreceni Egyetem és az Airport-Debrecen elöljárói fogadták virágcsokrokkal. Risztov Éva érkezése után a gép pilótafülkéjéből lobogtatott egy magyar zászlót, majd az aranyérmét is megmutatta az őt köszöntőknek. A mintegy háromszáz szurkoló - akiket ingyenbuszokkal vittek ki a belvárosból a repülőtérre - hosszan éltette a terminál épületében a 26 éves friss aranyérmest, majd elénekelte a Himnuszt. Olimpiai hírfolyamunk itt olvasható időrendben!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.