Kultúra

Munkácsy-festmény került a vásárhelyi múzeumba

Munkácsy-festmény került a vásárhelyi múzeumba

2012. augusztus 30., csütörtök
Munkácsy-festmény került a vásárhelyi múzeumba

Egy Tornyai Jánosnak szignált, Munkácsy Mihály által készített, női fejet ábrázoló alkotás került a neves alföldi festő nevét viselő hódmezővásárhelyi múzeumba – jelentette be Kószó Péter alpolgármester csütörtökön.

Az alkotást, amelyen a Tornyainak Munkácsy, 895 szignó olvasható, egy magát megnevezni nem kívánó műgyűjtő hosszú távú, tartós letétként ajánlotta fel a Tornyai János Múzeumnak – mondta a politikus a festmény bemutató sajtótájékoztatón.

Munkácsy Mihály

akkor ajándékozta a képet

Tornyai Jánosnak

, amikor a fiatal vásárhelyi születésű festő 1894 és 1896 között városi ösztöndíjjal Párizsban tanult – közölte Kószó Péter. Nagy Imre művészettörténész elmondta, az alkotás Munkácsy Mihály monumentális Krisztus-trilógiájának harmadik darabja, az Ecce Homo női alakjának tanulmánya. A szakemberek a képen látható aláírás eredetiségét röntgenes vizsgálattal igazolták. A festmény 1927-ben az Ernst Múzeum aukcióján felbukkant, ám azt már nem lehet kideríteni, vajon maga Tornyai János adta-e be az árverésre. A kép szerepel a Munkácsy-monográfiában is, a kötetet összeállító

Végvári Lajos

azonban feltehetően nem látta a festményt, mert azt írta, fatáblára festette a művész, a valóságban pedig olaj-vászon alkotásról van szó – beszélt a mű sorsáról a szakember. A több évtizedig lappangó alkotást a nagyközönség szombaton a felújított és kibővített Tornyai-múzeum megnyitóján csodálhatja meg, majd januárban az Alföldi Galériába kerül, ahol az új állandó kiállítás keretében mutatják be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.