Közélet

Még elkerülhető a parlagfű miatti bírságolás

Még elkerülhető a parlagfű miatti bírságolás

2012. augusztus 17., péntek
Még elkerülhető a parlagfű miatti bírságolás

A hatósági ellenőrzések előtt még mindig van idő a parlagfű elleni védekezésre, az érintett ingatlantulajdonosok most még elvégezhetik területeiken a mentesítést annak érdekében, hogy elkerüljék a bírságolást - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

A tárca hozzátette: a Csepel-sziget teljes körű parlagfűfelmérése elkészült. A VM és a civilek együttműködésének köszönhetően az elmúlt hetekben parcelláról parcellára feltérképezték a szennyezett területeket, az eredményeket átadták a területileg illetékes Ráckevei Körzeti Földhivatalnak. A közlemény szerint a résztvevők több száz, összesen mintegy ezer hektárnyi kiterjedésű parlagfűfoltot mértek be GPS-szel. Elsősorban gabonatarlók, rosszul kezelt napraforgóföldek, útszélek és építkezések helyszínei voltak fertőzöttek. Kiemelték: "mivel elsősorban a megelőzés és nem a bírságolás a cél", az érintett ingatlantulajdonosok sürgősen, még a hatósági ellenőrzések előtt elvégezhetik a szükséges munkálatokat (tarlóhántást, kézi és gépi mechanikai vagy gyomirtószeres védekezést). Ha ez a következő néhány napon belül meginduló tömeges pollenszórás előtt megtörténik, akkor azzal megakadályozható, hogy magas parlagfűpollen-koncentráció alakuljon ki a levegőben - írták. A törvény értelmében a földhasználó az ingatlanján az adott év június 30-ig köteles megakadályozni a parlagfű virágbimbó-kialakulását, majd ezt az állapotot az úgynevezett vegetációs időszak végéig fenntartani. Ha ennek a kötelezettségnek nem tesz eleget, akkor belterületen az önkormányzat jegyzője, külterületen a földhivatal ellenőrzést végezhet az ingatlanon, s az illetékes növény- és talajvédelmi igazgatóság növényvédelmi bírságot szabhat ki rá. A földhivatalok mezőgazdászai jelenleg az ország többi részén is folyamatosan ellenőriznek, s ha azt tapasztalják, hogy az adott területen a parlagfű virágbimbós állapotban van, akkor a növény- és talajvédelmi igazgatóságoknak mérlegelés nélkül bírságot kell kiszabniuk - írta a VM a közleményben. A tárca kedden azt közölte: az ország különböző pontjain 410 helyen, összesen 724 hektáron találtak parlagfüves területeket a földhivatalok munkatársai. Bírságolni és közérdekű védekezést elrendelni a virágbimbók kialakulása után és virágzó parlagfű esetén lehet. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: Nyíregyháza környékén már a második (vörös) riasztási fokozat van érvényben. Az ország északkeleti csücskében a levegőben a parlagfű köbméterenkénti pollenszemtartalma a múlt heti mérések szerint elérte a napi 50-99-es értéket. Első fokozatú (piros) riasztás van érvényben Szolnok környékén, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyét érintően, a Duna alsó szakasza mentén. A piros színű, elsőfokú riasztás érvénybe lépésével minden, a parlagfűre allergiásnál számítani kell a tünetek jelentkezésére. A másodfokú, vörös riasztás esetén az allergiások tünetei már súlyosbodnak, állandósulnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.