Közélet

Keddre virradóra megdőlt a napi hidegrekord

Keddre virradóra megdőlt a napi hidegrekord

2012. augusztus 28., kedd
Keddre virradóra megdőlt a napi hidegrekord

Keddre virradóra megdőlt az országos napi hidegrekord. A Nógrád megyei Zabaron mindössze 1,7 Celsius-fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Azt írták: a meteorológiai állomások mérései alapján 1901 óta augusztus 28-án a legalacsonyabb hőmérséklet eddig 3,6 fok volt, amelyet 1988-ban, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encshez tartozó Fügödön mértek. Így az új napi hidegrekord mostantól 1,7 fok. Hozzátették: 4-5 fokos "csípős hideg" az Északi-középhegység és a Duna-Tisza köz északi tájain máshol is előfordult, de a napsugárzás hatására gyorsan melegedett a levegő, és 9 órakor már mindenütt 10 fok feletti hőmérsékletet mértek. Megjegyezték továbbá, hogy a szélsőséges hőmérsékletek ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a 20. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataik a meteorológiai szolgálatnak. A legutóbbi hőséghullám, ezen a nyáron a negyedik, múlt hétvégén ért véget. Múlt pénteken még a napi országos melegrekord dőlt meg, Baján, ahol 40,4 fokig emelkedett a hőmérséklet. A nyár tartós hőséghullámai között viszont többször jelentősen lehűlt az idő. Augusztus 15-én például szintén a Nógrád megyei Zabaron egy több mint 100 éves napi hidegrekord dőlt meg, akkor 3,5 fokot mértek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.