Közélet

Jövő márciusra lesznek nyilvánosak a népszámlálási adatok

Jövő márciusra lesznek nyilvánosak a népszámlálási adatok

2012. augusztus 9., csütörtök
Jövő márciusra lesznek nyilvánosak a népszámlálási adatok

Jövő márciusban nyilvánosságra hozzák a 2011-es népszámlálás adatait - jelentette be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Vukovich Gabriella

elmondta: annak érdekében, hogy "a kicsit megcsúszott feldolgozás miatt" "ne szenvedjen az ország adathiányban", úgynevezett mintafeldolgozást készítenek, azaz a népszámlálási kérdőívekből mintát vesznek, a legfontosabb társadalmi viszonyokra vonatkozó adatokat feldolgozzák, ennek eredményét pedig várhatóan már szeptemberben közlik.

Péterfalvi Attila

, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke rámutatott: adatvédelmi szempontból is fontos a népszámlálás, mert az állampolgárok bizalma erősödik, ha az adataikkal semmilyen módon nem élnek vissza. Főleg az önkéntes kérdésekre adandó válaszok számát növelheti a népszámlálás adatbiztonságába vetett bizalom erősödése - mutatott rá. Emlékeztetett arra, az adatvédelmi biztos folyamatos konzultációban állt a KSH munkatársaival az előkészítés során, és ezt "a hagyományt" folytatja a hatóság is. Megemlítette, hogy hétfőn ellenőrizték az adatfeldolgozási munkálatokat, és meggyőződtek arról, hogy a szervezési és a technikai intézkedések - egyebek mellett az, hogy nincs internet a munkába bevont számítógépeken - erősítik az adatok biztonságát. Hangsúlyozta: az adatokat kizárólag statisztikai célokra lehet felhasználni. Egy alkalommal még a rendőrség kérését is vissza kellett utasítani, amikor nyomozáshoz szerettek volna vallásra vonatkozó adatot kérni egy emberről - ismertette.

Kerékgyártó Sándor

, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a kormányrendeletben előírtaknak megfelelően május 15-én megkezdték a népszámlálás során keletkezett 11,4 millió papír kérdőív feldolgozását. Az Educatio Kft.-nél a KSH előírásai szerinti szigorú biztonsági szabályok és folyamatos minőségellenőrzés mellett végzik az adatfeldolgozást november végéig - emelte ki. A jogosultakon kívül senki nem férhet hozzá az adatokhoz, az adatfeldolgozás összetett folyamata pedig "magas színvonalú informatikai támogatással, az adatvédelmi szabályok betartása mellett (...) történik" - fogalmazott. Beszélt arról is, hogy az adatfeldolgozási munkálatokba 493 közfoglalkoztatottat vontak be, mellettük mintegy 80 ember tartalékos. Fizetésük havi bruttó 92 ezer forint, amin felül kapnak cafetériát is - jegyezte meg. Felsorolta a munka fázisait is, melyek között szerepel a szkennelés, a kitöltött kérdőívek karaktereinek felismerése, az azonosítók ellenőrzése, a teljesség ellenőrzése (azaz, hogy mindenre válaszolt-e a kérdőív kitöltője) és a riportfelület (szöveges kitöltött rész) áttekintése. A munka elvégzése után minőségellenőrzésre nyújtják be az adatokat a KSH-hoz.

Mag Kornélia

, a KSH osztályvezetője, a népszámlálás feldolgozásának projektvezetője közölte: jelenleg 4,1 millió kérdőívet szkenneltek be és megkezdték az egyes kérdőívek teljességellenőrzését is. Felhívta a figyelmet arra: a lakáskérdőívek címeit adatvédelmi okokból már a szkennelési fázisban kitakarják. Ütemtervük alapján október 26-ig a papír alapú kérdőívek számítógépes bevitelét teljesen be kell fejezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.