Közélet

Munkácsy-képek közt az izraeli-magyar kapcsolatokról + FOTÓK

Munkácsy-képek közt az izraeli-magyar kapcsolatokról + FOTÓK

2012. augusztus 18., szombat
Munkácsy-képek közt az izraeli-magyar kapcsolatokról + FOTÓK

Szegedi látogatásának második napján a Móra Ferenc Múzeumban tartott sajtótájékoztatót Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete, miután megtekintette a Munkácsy-kiállítást.

A

B. Nagy László

kormánymegbízott kíséretében érkezett nagykövetnek

Fogas Ottó

múzeumigazgató tartott tárlatvezetést a Munkácsy-képek között, majd egy sajtótájékoztatón összegezte eddigi tapasztalatait

Ilan Mor

.

Lednitzky András

, Izrael állam tiszteletbeli konzulja elmondta, a nagykövet korábbi munkahelyein diplomáciai feladatokat látott el Los Angelesben, Pekingben, Berlinben, illetve izraeli minisztériumokban is tevékenykedett. Az elmúlt év szeptemberének második fele óta tartózkodik Magyarországon. Első szegedi látogatására októberben került sor, mely során többek között a Szegedi Zsidó Hitközséget kereste fel, és részt vett az izraeli vacsoraesten.

Tegnap

a

Szabó Gábor

rektorral és

Botka László

polgármesterrel való megbeszélés után az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Dékáni Hivatalában olyan kutatókkal találkozott, akik már rendelkeznek kezdődő munkakapcsolatokkal Izraelben, valamint oktatók és PhD-hallgatók is részt vettek az eseményen. Egyébként az ÁOK-n az angol nyelvű orvos-fogorvos-gyógyszerészképzés keretében már mintegy 180 izraeli hallgatót is oktattak.

Látogatások

A mostani látogatás legfontosabb célja megismerkedni az oktatási és kutatási-fejlesztési lehetőségekkel – összegzett Ilan Mor. A nagykövet úgy fogalmazott, mindig is támogatta az izraeli-magyar kapcsolatokat, melyekkel győztes-győztes (win-win) szituációkat alakíthatnak ki. Szabó Gábort, az SZTE rektorát arra biztatta, tegyen látogatást Izraelbe, hogy kétoldalú kutatási lehetőségekről tájékozódjon. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál élelmiszer-, high tech- és biotechnológiai cégek vezetőivel találkozott. Mint elmondta, pozitív meglepetésként érte, hogy a biotechnológia területén milyen sok jól működő kapcsolat létezik az izraeli és magyar cégek között – a nagykövet szeretne közreműködni abban, hogy minél több ilyen legyen. A kamara elnökét is invitálta hazájába, aki valószínűleg egy üzletemberekből álló delegációval látogatna el Izraelbe, hogy tájékozódjon a kölcsönös együttműködési lehetőségekről. Botka László polgármesterrel pedig egy testvéri kapcsolat lehetőségéről egyeztettek. Ilian Mor úgy fogalmazott, egy olyan várossal szeretnének Szeged számára szorosabb kapcsolatot, ahol egy vezető világszínvonalú kutatóintézet, a Weizmann Intézet működik.

Kölcsönös kulturális kapcsolatok

A nagykövet hangsúlyozta, külön örömmel vett részt a kulturális programokon, mint a Munkácsy-kiállítás vagy tegnap este a Szegedi Szabadtéri Játékok idei operettprodukciója, a Mágnás Miska. Arról is szólt, kifejezetten sokan jönnek Izraelből azzal a céllal, hogy például egy jó operát megnézzenek az Állami Operaházban. Jövő áprilisban az ELTE-n egy nagyszabású konferenciát szerveznek arról, hogy miként befolyásolja a közép- és észak-európai irodalom fejlődése az izraeli irodalmat. Már 30-40 izraeli szerző könyve olvasható magyarul, jelenleg három kötet fordítása van folyamatban, melyben a nagykövet is közreműködött. Fontosnak tartja, hogy minél több kortárs izraeli mű legyen elérhető magyarul. A magyar kultúra iránt is érdeklődik, dolgozószobájában például Márai-kötetet tart, illetve Szabó Magda és természetesen Kertész Imre könyvei is érdeklik. Lednitzky András elmondta, az izraeli-magyar kulturális kapcsolatok jól működnek, tavaly a Kortárs Balett mutatkozott be Izraelben, idén pedig például a Szegedi Szimfonikus Zenekar programjában is szerepel egy magyar származású izraeli szerző által írt oratórium, a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében vendégül látnak egy argentin-izraeli zeneszerző-dzsessz zongoristát. Ugyanakkor Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház direktora, a Szegedi Szimfonikusok karmestere Izraelben fog vezényelni ebben az évadban.

Párbeszéd

A nagykövet újságírói kérdésre az antiszemitizmusról is beszélt. Mint mondta, a múlt szerdai barátságos Magyarország-Izrael futballmeccsen a magyar szurkolók kisebbsége úgy viselkedett, ahogyan nem illik az izraeli nemzeti himnusz elhangzása közben. „Úgy gondolom, nem viselkedünk így akkor sem, ha nem kedveljük az adott országot, mert megadjuk azt a tiszteletet, amit elvárunk saját országunk nemzeti himnuszának elhangzása közben is” – így a nagykövet, aki hozzátette: a többség élvezte a barátságos mérkőzést. Azt is megtudtuk, az izraeli diplomácia folyamatos pozitív dialógusban áll a magyar hatóságokkal. A párbeszéd keretében megelégedéssel nyugtázta, hogy a magyar kormány létrehozott egy monitoring rendszert az antiszemita megnyilvánulások feltérképezésére és lehetséges kezelésére. Ilan Mor nagy jelentőségűnek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentését, miszerint zéró toleranciával viseltetik az antiszemitizmus és minden egyéb, a kisebbségek jogait csorbító megnyilvánulással szemben – ezeket nem engedhetjük győzedelmeskedni sem a zsidó, sem a roma vagy más kisebbségek esetén – hangsúlyozta a nagykövet. Azt is üdvözli, hogy a tantervbe helyet kap a holokauszt és a zsidó történelem – az oktatási rendszernek fontos feladata az egész világon, hogy megtanítsa, mi volt a holokauszt és miért nem szabad újra megtörténnie. „A modern izraeli állam nem egy katonaállam, hanem egy jól működő, a technológia magas színvonalával rendelkező társadalom, amelyet szeretnénk közelebb hozni Magyarországhoz” – összegzett a nagykövet. A múzeum után a Reök-palotába Marilyn Monroe-tárlatra látogatott el Ilan Mor, ahol a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával, Bátyai Edinával is találkozott, valamint délután egy tiszai hajókiránduláson vesz részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.