Közélet

IKSZ: a magyar baloldal kettős mércét alkalmaz

IKSZ: a magyar baloldal kettős mércét alkalmaz

2012. augusztus 8., szerda
IKSZ: a magyar baloldal kettős mércét alkalmaz

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint a magyar és európai baloldal elfogadhatatlan módon kettős mércét alkalmaz, és az MSZP "bátran bajtársiasságot vállal" a román Szociáldemokrata Párttal, akkor is, ha "a párt soraiban holokauszttagadó miniszterek vannak".

Stágel Bence

, az IKSZ elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és

Törcsi Péter

alelnök szerdán az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásukban azt írták:

Victor Ponta

román miniszterelnök azt a szociáldemokrata

Dan Sovát

nevezte ki parlamenti kapcsolatokért felelős miniszterré, aki idén februárban még azt állította, hogy a második világháború idején Romániában nem üldözték a zsidó embereket és más, kisebbséghez tartozó állampolgárokat. Az új miniszter szerint - olvasható a közleményben - mindez az egykori fasiszta diktátornak, Ion Antonescu marsallnak köszönhető, aki amúgy tudvalevőleg százezrek haláláért felelős. A kereszténydemokrata politikusok úgy fogalmaztak, Romániában "a puccsal hatalomra került Ponta-kabinet" május óta "szisztematikusan harcol a demokratikus államberendezkedés ellen": leváltotta a nekik nem tetsző ombudsmant, parlamenti házelnököket, az állami médiumok vezetőit, megyei prefektusokat. Alapjaiban módosították a választójogi rendszert, rendelettel akarták módosítani a népszavazási törvényt, és szándékosan megnehezítik a Traian Basescu államfőt helyén hagyó referendum eredményének törvényes megállapítását - csak azért, hogy saját, ideiglenes államfőjük maradjon pozícióban - sorolták. Kiemelték: mindezt azonban a Magyar Szocialista Párt és az európai baloldal más "véleményformálói" mintha észre sem vették volna. Miközben az elmúlt években a polgári magyar kormány minden lépését "antidemokrácia-szenzoros" vizsgálatnak vetették alá, addig a balliberális román kabinet ténylegesen elfogadhatatlan és a demokratikus legitimációt nélkülöző intézkedéseit mély hallgatás övezi - hangsúlyozták közleményükben, kitérve arra is, hogy

Gurmai Zita

szocialista európai parlamenti képviselő az ECOSY (Európai Ifjú Szocialisták) egy hónappal ezelőtti nyári táborában méltatta a Ponta-kormányt és a kabinet támogatására biztatta a résztvevőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.