Kultúra

Miből lesz a tiszai halászlé…? + FOTÓK, HANG

Miből lesz a tiszai halászlé…? + FOTÓK, HANG

2012. augusztus 28., kedd
Miből lesz a tiszai halászlé…? + FOTÓK, HANG

Eiffel is Szegeden tanulta a halászléfőzést, majd meg kellett állapítania, szajnai halakból nem lehet tiszai halászlét készíteni. A Somogyi-könyvtár idén is kamara-kiállítással és kvízjátékkal kapcsolódik a XVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál szegedi programsorozatához.

A könyvtár dokumentumaiból és a fesztivál főszervezője,

Frank Sándor

Venesz-díjas mesterszakács magángyűjteményéből összeállított tárlat szeptember 1-jéig megtekinthető a könyvtár első emeletén. Az első két tárlóban a Somogyi-könyvtár - főként helyismereti gyűjteményének - dokumentumai láthatók. Itt többek között fotók és képeslapok sorakoznak a valamikori halpiacról és halászcsárdákról, valamint a Tolnai Világlapja 1932. június 29-i szegedi emlékszáma, amelyben

Balassa József

A halászlé című írásából megtudhatjuk, kik kedvelték a szegedi halászlét.

Ferenc József

1883 októberében, az árvíz után újjáépült Szegeden tett látogatásakor Újszegeden egy, a tiszteletére rendezett halászünnepélyt rendeztek.

Munkácsy Mihály

is igen kedvelte a szegedi halászlét, és a Tisza-parti városban tanult halászlét főzni a francia

Gustave Eiffel

is (az Eiffel-torony és a régi szegedi közúti híd tervezője). A cikk arról is beszámol, az építőmérnök otthon, szajnai halakból már nem tudott olyan ízletes ételt készíteni, mint a szegedi, merthogy igazi halászlét csakis tiszai halból lehet főzni - magyarázta portálunknak a kiállítást összeállító

Somogyi Szilvia

könyvtáros. A halászathoz, halételekhez kötődő hagyományokat örökíti meg a szegedi halászlét reklámozó levelezőlap 1934-ből,

Buday György

grafikájával és a Szeged Szabad Királyi Város Idegenforgalmi Hivatalának kiadványa 1936-ból, amely turisztikai látványosságként említi a halászversenyeket is. A tárlók alatt találunk egy Szeredai-féle „paprikás” asztali naptárat.

A tárlat második részében Frank Sándor mesterszakács magángyűjteményéből származó relikviákat láthatunk, köztük a mester kitüntetéseit, mint például a 2005-ben kapott Venesz-díjat, a 2007-es Szegedért Emlékérmet, a 2010-es Fehérasztal Lovagrend Nagy Ezüstkeresztjét, a 2012-es Csongrád Megye Gazdaságáért Díjat, valamint XVI. Benedek pápai áldását is. Színesítik a látnivalót a halételek elkészítésére és fogyasztására szolgáló tárgyak, például egy közel kétszáz éves, díszes evőeszközkészletet, melyben a halkés kissé lapátszerű, pengéje életlen, hogy a vendég ne vágja el a szálkát. A halvilla is nagyobb felületűre van kiképezve. Két, halászlé főzésére alkalmas üst is „halas” hangulatot teremt a bibliotéka első emeletén. Egy nagy könyvet szintén megcsodálhatunk az evőeszközök mellett: Benke László és Gribek Lajos A magyarok asztala című kötete a magyar gasztronómia évszázadait foglalja össze kilenc fejezeten át a honfoglalástól napjainkig. Számos szegedi vonatkozás között szerepel a kódexben Frank Sándor mesterszakács, a nemzetközi halfesztivál ötletgazdája és Bánffi István szódásmester is, aki a világ az egyik legnagyobb szikvizesüveg-gyűjteményével rendelkezik. A kiállításon látható könyv a Parlament Vadász-termében elhelyezett azonos című és tartalmú, egy példányban készült nagyméretű kódex kicsinyített változata, melyet 3000 példányban állítottak elő. A kiállításon a 68-as számú példány látható, mely Frank Sándor részére készült. A kiállításhoz kvízjáték kapcsolódik, amelynek szerencsés megfejtői a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál felajánlásának köszönhetően halászlevet nyerhetnek, részletek a Somogyi-könyvtár honlapján!

Hallgassa meg Somogyi Szilvia könyvtárost a tárlatról!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.