Közélet

Fideszes és jobbikos képviselők az erdélyi EMI-táborban

Fideszes és jobbikos képviselők az erdélyi EMI-táborban

2012. augusztus 11., szombat
Fideszes és jobbikos képviselők az erdélyi EMI-táborban

Magyar parlamenti képviselők is felszólaltak a székelyföldi Borzonton, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által szervezett nyolcadik EMI-táborban.

A Fidesz részéről

Kőszegi Zoltán

és

Ékes Ilona

parlamenti képviselők, a Jobbik részéről

Vona Gábor

pártelnök,

Balczó Zoltán

, az Országgyűlés alelnöke, valamint

Szávay István

képviselő tartott előadást. A nemzetpolitikai műhelyként és fesztiválként szervezett EMI-tábor fősátrában szombaton a magyar nemzetpolitikáról, az idei Kárpát-medencei választásokról és a Jobbik politikájáról hangzottak el előadások. Vona Gábor, a Jobbik elnöke kijelentette: "pártja szívesen együttműködne a Fidesszel abban, hogy eltakarítsák a magyarországi politika színteréről a Magyar Szocialista Pártot (MSZP)". Hozzátette, nem az a baja az MSZP-vel, hogy baloldali, hanem az, hogy nemzetellenes. "A Kádár rendszerben félrevezetett emberekkel, és az azóta megszerzett politikai és gazdasági pozíciókkal visszaélve nemzetellenes politikát folytat. Az MSZP állandó nemzetpolitikai kockázatot jelent az Országgyűlésben" - jelentette ki a Jobbik elnöke. Vona Gábor szerint megannyi stratégiai kérdésben a Fidesz sem különbözik az MSZP-től. Ha az MSZP váltaná a Fideszt "ugyanúgy szervilis politikát folytatna az Európai Unióval és a szomszédos országokkal, mint a Fidesz, és ugyanazt a cigányságpolitikát folytatná, mint a Fidesz" - vélte a Jobbik elnöke. Vona Gábor úgy értékelte, a Fidesz-kormány bizonyos szempontból még a Bajnai- és Gyurcsány-kormányoknál is gyengébben teljesített. Nem hozott fordulatot a magyar gazdaságban. "Ma azért kell megküzdenünk, hogy még jobban eladósodhassunk. Ez abszurd" - állapította meg a Jobbik elnöke, utalván a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokra. Úgy értékelte, hogy a Fidesz nemzetpolitikában végrehajtott fordulatát a Jobbik katalizátorként serkentette. A Jobbik elnöke szerint a Fidesz arra készül, hogy a 2014-es választásokon "erőből ledarálja ellenzékét". Ezt a célt szolgálja a választásokat megelőző regisztráció terve is, amellyel az ellenzéki pártok mozgásterét próbálja beszűkíteni. Vona szerint a szavazni vágyók előzetes regisztrációján alapuló választás a politika eldurvulásához vezet, mert a regisztráció lezárultával már csak egymástól tudnak "választókat rabolni" a pártok. Vona Gábor kijelentette: pártja számít az erdélyi szavazatokra, és ezek megszerzéséért pártja a maga korlátozott eszközeivel kampányolni is fog Erdélyben. Hozzátette azonban, hogy a Jobbikot nem a szavazatszerzés lehetősége fordította a leszakított nemzetrészek felé, ezért, ha nem kapnak szavazatokat Erdélyben, akkor sem változtatnak nemzetpolitikai elképzeléseiken. A székelyföldi Borzonton zajló nyolcadik EMI táborban szombat este a Kormorán, vasárnap pedig az Ossian és a Moby Dick szórakoztatja a közönséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.