Közélet

Felháborodott belvárosiak – utcai fórummá változott egy sajtótájékoztató

Felháborodott belvárosiak – utcai fórummá változott egy sajtótájékoztató

2012. augusztus 28., kedd
Felháborodott belvárosiak – utcai fórummá változott egy sajtótájékoztató

Spontán és utcai, lakossági fórummá változott a Kárász utca 8. szám alatt lakók problémáit bemutató jobbikos sajtótájékoztató, amit a párt képviseletében Makovi Mária szervezett. A lakókból csak úgy dőlt a panasz, többségük véleménye szerint egyre lakhatatlanabb a Kárász utca – az egyik lakó füldugót osztott.

A tájékoztató elején

Makovi Mária

, az önkormányzat Városkép- és Környezetvédelmi Bizottságának Jobbik által delegált külsős tagja ismertette a 8. számú ingatlanban élők panaszait, főként a szomszédos üzletbe történő áruszállítás elviselhetetlen zörejeiről beszélt. A lakók képviseletét ellátó szóvivő szerint reggel 5 óra körül kezdik kipakolni az árut fémkerekes targoncával, ami nagyon zavaró zajjal jár, már lassan 10 éve jelzik ezt a problémát az önkormányzat felé, de nem történik megoldás. Ezen kívül szerinte az üzlethelyiség továbbadása is bevételkiesést okoz a városnak, Makovi elmondása szerint a hajnali zajokért is felelős illatszerüzlet eredetei bérlője a városban több patikát is működtető gyógyszerész cég, amely valójában sosem költözött be ide. A bizottsági tag azt szeretné, hogy a jövőben foglalják bele a bérleti szerződésekbe, hogy este 8 és reggel 8 óra között ne lehessen az üzletek bérlőinek zajos tevékenységet folytatniuk, az áruszállító kocsik pedig legyenek gumikerekűek.

Füldugókat osztott az egyik lakó

A sajtótájékoztató ezután lassan egy spontán lakossági fórummá változott, a szomszéd házakból több lakó is lejött, megjelentek kereskedők is, akik elmondták, hogy a bérleti jogot vásárlók kiadhatják albérletbe ingatlanjukat, ráadásul nem csökken a város bevétele, hiszen egy üzleti helyiség továbbadásakor az eredeti bérlő 30 százalékkal több bérleti díjat kell fizetnie az IKV-nak. A Kárász utca 3. szám alatt lakó

Ballai Ferenc

füldugókat kezdett osztani, szerinte a belváros sajátossága az elevenség, elmondása szerint Vajdaságban egy egész utcányi diszkóban szórakoznak a városban az emberek. Ekkor már kisebb vita alakult ki a lakók között, többen említettek olyan külföldi példákat is, ahol példás a szabályok betartása és azok ellenőrzése is.

Kállai-Balog Anikó

a Kárász utca 10. szám alatt lakik, és arról mesélt, hogy a bérházuk belső udvarában nyitott sörkertet a labdarúgó Európa-bajnokság idejére az egyetemi szórakozóhely, a SZTEage, és a kislánya ablaka alatt pár méterre őrjöngték a fiatalok végig az éjszakai mérkőzéseket. Az önkormányzattól elhajtották és hiába hívta ki a népegészségügyi hivatalt, ők nem találtak szabálytalanságot, az IKV pedig két hónap múlva jött ki ellenőrzésre, mikor már vége lett az eseménynek és elbontották a teraszt.

"Nem jövök nagyi, mert nem tudok nálad aludni…"

Huszár Imre

a Széchenyi tér 15. szám alatt lakik. Szerinte szórakozó negyeddé kezd átalakulni a sétálóutca. Kettős az érdek, hiszen az üzlethelyiségek bérlői a haszonban érdekeltek, míg a lakóknak is alapvető jogaik vannak – például az éjszakai háborítatlan alváshoz. A legfőbb gond, hogy a lakóknak nem volt választási lehetőségük, őket senki nem kérdezte meg soha az újabb és újabb bárok, éttermek, teraszok nyitásakor. De ez természetes, az önkormányzat sem érdekelt abban, hogy széles tömegek előtt mutasson be minden belvárost érintő döntést. „Budapesten a Liszt Ferenc téren ütötte fel fejét hasonló probléma, ott az üzlettulajdonosok megvásárolták a lakóingatlanokat” – említett egy megoldási lehetőséget a lakó. „Azt mondta az unokám, hogy nem jövök hozzád nagyi, mert nem tudok nálad aludni” – monda a nyugdíjas

Kovács Györgyné

, aki emlékeztetett, hogy egy éve a szocialista képviselő,

Szondi Ildikó

szervezésében tartottak lakossági fórumot, ahová minden érintettet meghívtak, és akkor elhangzott számtalan ígéret. „De érdemi lépés nem történt. A fiatalok továbbra is itt randalíroznak, isznak, szinte alig tapasztalható számonkérés, büntetés. Egy ismerősömet viszont azért bírságolták meg, mert éjjel kettőkor keresztülhajtott a Kárász utcán. Este 10 és éjfél között tucatjával lehetne fülön csípni fiatalkorúakat közterületen való alkoholfogyasztásért” – szólt közbe egy másik lakó.

Az MSZP és a Jobbik is leszavazta az éjszakai alkoholárusítás tilalmát

Felkerestük az egy évvel ezelőtti lakossági fórumot szervező képviselőt, Szondi Ildikót, aki elmondta, hogy nem ő a belvárosi körzet képviselője, mert listáról került be, de a sajtótájékoztatót szervező Makovi Mária egy bizottságban dolgozik, ott kellene lépéseket tennie, nem tüntetéseket szerveznie. „A belvárosi léttel együtt jár a hangos környezet, el kell fogadni, hogy a kereskedőknek is vannak jogaik, meg kell élniük vállalkozásaikból. Tudtommal Makovi Mária egy nagy IKV-s bérlakásban él, a csendes környezetre a kertes ház a garancia, oda kell költözni, aki ilyen biztosítékot akar” – tette hozzá. Felkerestük a belváros önkormányzati képviselőjét, a fideszes

Farkas Lászlót

is, akit azonban nem sikerült elérnünk mobiltelefonján. A párt szegedi elnöke,

Gyimesi László

viszont elmondta érdeklődésünkre, hogy Farkas László és

Haág Zalán

képviselőtársaival együtt megtették az első lépést a kárász utcai ivászat visszaszorítása érdekében, egyik előterjesztésükben a belvárosban megtiltották volna az üzleteknek, áruházaknak este 10 óra után az alkohol árusítását, csak a vendéglátóhelységekben szolgálhattak volna fel szeszt. „Ezt a beadványunkat egyik szocialista képviselő, köztük Szondi Ildikó sem támogatta, és a sajtótájékoztatót szervező Makovi Mária pártja, a Jobbik szegedi képviselője,

Keresztúri Farkas Csaba

is ellene szavazott” – emelete ki Gyimesi. A Csongrád Megye Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől,

Szenti Szabolcstól

megtudtuk, hogy a közterületi alkoholfogyasztásért 2012. július elsejétől az önkormányzat szabhat ki büntetést, a rendőrök feljelentést tehetnek. „Minden nap gyalogos járőrök járják a belvárost, de azt meg kell érteniük a lakosoknak, hogy nem állhat minden sarokra egy egyenruhás. Egyébként minden hétvégenként rendszeresen érkezik hozzánk bejelentés, és minden esetben intézkedtünk is. Továbbra is arra kérem a polgárokat, hogyha rendzavarást tapasztalnak tegyenek bejelentést” – mondta el portálunknak a szóvivő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.