Kultúra

Érkeznek a Csernus-kiállítás művei a Tornyai János Múzeumba

Érkeznek a Csernus-kiállítás művei a Tornyai János Múzeumba

2012. augusztus 26., vasárnap
Érkeznek a Csernus-kiállítás művei a Tornyai János Múzeumba

Augusztus 28-án, kedden érkezik a Tornyai János Kulturális Városnegyed átadóján nyíló, nagyszabású Csernus-kiállítás kollekciója a Tornyai János Múzeumba.

2012. szeptember 1-jén új belváros születik Hódmezővásárhelyen. A város szívében, összesen 4,2 milliárd forintból megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyed alapjaiban formálja át a település megjelenését és fogalmazza újra a város és a térség kulturális életét. A névadó múzeum országosan egyedülálló kiállítással nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt: az ősz első napján délután 3 órakor a múzeum tíz termében

Csernus Tibor

műtermét idézi meg a KOGART-gyűjteményéből származó festménykollekció. Csernus Tibor (1927-2007) több mint fél évszázados életműve nemcsak a magyar képzőművészetben tölt be meghatározó szerepet, hanem az egyetemes festészet történetének is szerves részét képezi. Már fiatal korában Magyarországon külön iskola jött létre körülötte, Párizsban pedig olyan új festői világot alakított ki, amely Európában és a tengerentúlon egyaránt egyedülálló. Csernus 1964-től egészen 2007-ben bekövetkezett haláláig alkotott a francia fővárosban. A hódmezővásárhelyi tárlaton mintegy száz Csernus-festményt, grafikát és akvarellt mutatnak be, valamint a művész párizsi műtermét is megidézik a szervezők. A kiállítást jelen formájában először láthatja Magyarországon a nagyközönség: a félmilliárd forint értékű kiállítási anyagban lesznek a kakasszéki születésű üzletember és műpártoló,

Kovács Gábornak

, a KOGART alapítójának személyes gyűjteményéből származó festmények, illetve KOGART-gyűjteményét képező Csernus-hagyaték legjelentősebb darabjai is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.