Egyetem

Saját építésű versenyautóval indulnak a szegedi egyetemisták

Saját építésű versenyautóval indulnak a szegedi egyetemisták

2012. augusztus 12., vasárnap
Saját építésű versenyautóval indulnak a szegedi egyetemisták

Negyvenegy csapat részvételével rendezik meg a Formula Student Hungary nemzetközi versenyt, amelyen a világ tekintélyes egyetemeinek hallgatói saját tervezésű és maguk építette versenyautóval mérik össze tudásukat a győr-gönyűi kikötő betonján augusztus 17. és 20. között. A versenyen a szegedi csapat is indult.

A versenysorozat magyar futamát ezúttal harmadik alkalommal rendezi meg a győri Xmeditor szakkommunikációs cég - közölte az ügyvezető a pénteki sajtótájékoztatón.

Pintér-Péntek Imre

elmondta: 2010-ben még csak tizenegy csapat vett részt az első magyar futamon, tavaly már 30 versenyzett a győzelemért, az idén pedig tizenegy ország negyvenegy csapata méri össze tudását. A magyarországi verseny presztízsét jelzi, hogy az interneten megjelent listán 52 másodperc alatt elkeltek a helyek. A sikeresen nevezők kétszerese próbált bekerülni a keretbe. A nemzetközi esemény alapvetően konstruktőri verseny, az értékelésnél az alkalmazott technikán, technológián van a hangsúly, nem a sebesség és a pilóták bravúrja a döntő. A négynapos megmérettetésre a legtöbben Németországból érkeznek, de jönnek versenyautó-építő fiatalok Nagy-Britanniából, Franciaországból, Finnországból, Oroszországból, sőt Indiából is. Véglegessé vált a hazai indulók száma, eszerint az idén már négy csapat képviseli Magyarországot. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két nyitott vezetőfülkés járművet indít, a kecskeméti főiskolások már másodszor mérik össze tudásukat Európa legjobbjaival, a szegedi egyetem csapata pedig első alkalommal indul a versenyen. Idén először tíz elektromos versenyautó is rajthoz áll, számukra külön ellenőrző verseny lesz a "záporpróba", amelyet meghibásodás nélkül kell átvészelniük a járműveknek. A versenyen a hazai járműipar neves szakemberei végzik a bírálatot, miközben az indulók megannyi próbatételen bizonyítják, hogy mire is képesek a konstrukciók, amelyeket az egyetemista csapatok maguk terveztek, és részben maguk, részben járműipari vállalatokkal közösen építettek meg. A Formula Student az egyik legrangosabb nemzetközi versenysorozat, amelynek jogtulajdonosa az amerikai Society of Automotive Engineers (SAE). Európában mindössze öt ország, köztük Magyarország nyerte el a lebonyolításhoz szükséges licencet. A rendezvény jó alkalom arra, hogy a legtehetségesebb mérnökjelöltek prezentálják képességeiket, a vállalatok számára pedig lehetőség, hogy a látottak alapján kiválasszák leendő konstruktőreiket - mutatott rá Pintér-Péntek Imre hozzátéve, hogy ezeknek a fiataloknak nincs gondjuk az elhelyezkedéssel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.