Gazdaság

Csaknem 900 ezer cégtulajdonos van Magyarországon

Csaknem 900 ezer cégtulajdonos van Magyarországon

2012. augusztus 3., péntek
Csaknem 900 ezer cégtulajdonos van Magyarországon

Magyarországon mintegy 888 ezer ember tulajdonos valamilyen vállalkozásban; ami a jelenleg működő 565 ezer céget figyelembe véve különösen magas számnak tekinthető - derül ki a kockázatkezeléssel és üzleti információs szolgáltatássokkal foglalkozó Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl céginformációs szolgáltató elemzéséből.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint egy magánszemély átlagosan 1,32 céghez kapcsolódik tulajdonosi vagy vezetői kapcsolattal, így egy kiterjedt "érdekeltségi gráfról beszélhetünk". A legtöbb cégérdekeltsége a tatabányai Erdélyi Józsefnek van, aki jelenleg több mint 350 céghez kapcsolható - írja a Bisnode. A magánszemélyek céges kapcsolódásai miatt fontos, hogy egy-egy szerződéskötés előtt a cégek ne csak a vevőik pénzügyi helyzetét vizsgálják meg, hanem azt is, hogy milyen más cégekhez, személyekhez kapcsolódnak - hívja fel a figyelmet a Bisnode. Magyarországon sajnos jellemző, hogy a tulajdonos a tartozásokat maga után hagyva felszámolja a cégét és utána tiszta lappal újat alakít. Különösen intő jel, ha több olyan céget hagyott hátra az adott tulajdonos, ami korábban felszámolással szűnt meg - emeli ki a cég a közleményben. A felmérés szerint jelenleg közel 140 ezren érdekeltek tulajdonosként vagy vezetőként olyan cégben, amely eljárás alatt van. Egyszerre több mint 10 jelenleg is működő cégben 770 személy tulajdonos, de ha a már megszűnt cégeket is vizsgáljuk, 2.413 olyan személy van, akinek 10 vagy annál több cégkapcsolata volt valaha. "Ha szerződéskötés előtt mindenki alaposan informálódna ezekről a cégérdekeltségekről, hosszú távon a gazdaság átláthatóbbá válna, mivel ellehetetlenülne sok, nem tisztességes cég" - olvasható a közleményben. A most megjelent legnagyobb adótartozók listáját vizsgálva szintén sok olyan kapcsolódó vállalkozást lehet találni, amely ellen már van adóhivatali vagy bírósági végrehajtás. A lista második helyezettje az 1,3 milliárd forintos adótartozást felhalmozó, Csibe Trans Kft. három olyan céghez kapcsolódott, amely felszámolással szűnt meg, valamit a tulajdonoshoz kapcsolódó jelenleg is működő vállalkozás ellen is van Nemzeti Adó- és Vámhivatali (NAV) végrehajtás. A 3. helyezett Trend-Web Kiadó Kft.-hez jelenleg 7 cég kapcsolódik, amiből egy ellen NAV-végrehajtás, egy másik ellen bírósági eljárás és egy harmadik ellen pedig NAV- és bírósági eljárás is folyamatban van - hangsúlyozza a Bisnode.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.