Közélet

Botka augusztus 20-án: Ázsiai, aki mondja! + FOTÓK

Botka augusztus 20-án: Ázsiai, aki mondja! + FOTÓK

2012. augusztus 20., hétfő
Botka augusztus 20-án: Ázsiai, aki mondja! + FOTÓK

Szent István büszke magyarjai vagyunk, akiknek nincs és soha nem is lesz szükségük ellenségre a hazaszeretethez - hangsúlyozta Botka László polgármester augusztus 20-i ünnepi beszédében a Széchenyi téren.

Európaiságunk, demokratikus értékeink fontosságáról beszélt

Botka László

hétfő délelőtt a Széchenyi téren. Államalapítónk ünnepén Szeged polgármestere hangsúlyozta: fennmaradásunkat európai mivoltunknak köszönhetjük, ha nem igazodunk a nyugati értékrendhez, és szembemegyünk vele, egy emberöltő alatt felmorzsolódtunk volna. "

Szent István

életműve egy biztonságos kikötőbe kormányozta nemzetünket azelőtt, hogy a történelem homályába vesző keleti népek sorsára jutottunk volna. Országunk azóta is számtalanszor bizonyította, hogy úgy illik az európai nemzetek közé, mint gyöngysorban a gyöngyszem" - emelte ki Botka László.

Összefogás adja az erőt

A polgármester beszédében Orbán Viktor július végén elhangzott szavaira is reagált: mint mondta, megütközve hallgatta, hogy a miniszterelnök "félázsiai népségnek" hívta a magyarságot, akik csak az erő nyelvén értenek. "Ázsiai, aki mondja! Mi Szent István európai magyarjai vagyunk. Európa számunkra nem csak egy közösség, de egy összetartó, erős fundamentum, és történelmi bűnt követ el az, aki ezt a fundamentumot megbontja" - hangsúlyozta a polgármester. Kiemelte továbbá: nem az erő szüli az összefogást, hanem az összefogás adja az erőt - ennek az összefogásnak pedig számos dicsőséges történetét olvashatjuk a történelemkönyvek lapjain, az Árpád-házi uralkodóktól 1848-ig. Szeged mindenkinél jobban tudja, mit is jelent európainak lenni, hisz az nagy árvizet követő újjáépítés nem jöhetett volna létre a nyugati országok segítsége nélkül. "Nekünk, szegedieknek a felemelt fejű európaiság természetes, hiszen a város mindegy téglájában benne van Európa szelleme" - hangsúlyozta a polgármester. Mint mondta, húsz évvel ezelőtt történelmi mérföldkő volt, amikor az addig kelet és nyugat között hánykolódó kompország végre a jó oldalon kötött ki. Mindennél fontosabb most kiállni ezen értékek mellett - emelte ki Botka László. Az ünnepi beszédet követően Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke megáldotta az új kenyeret, majd Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes Szent István-éneket adott elő. Államalapítónk szobrának megkoszorúzását követően a Pavane Történelmi Tánccsoport előadásával zárult az ünnepség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.