Közélet

B. Nagy László Ópusztaszeren: Közös célunk és érdekünk a nemzet erősödése + FOTÓK

B. Nagy László Ópusztaszeren: Közös célunk és érdekünk a nemzet erősödése + FOTÓK

2012. augusztus 20., hétfő
B. Nagy László Ópusztaszeren: Közös célunk és érdekünk a nemzet erősödése + FOTÓK

Ezrek ünnepeltek államalapító szent királyunk napján Ópusztaszeren, ahol Csongrád megye ízeit is megkóstolhatták a látogatók, illetve látványos íjász- és csikós bemutatókon, valamint haditornán is részt vehettek az érdeklődők.

Szent István Napján látványos bemutatókkal várták az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba (ÓNTE) az ünneplőket. Kézművesportékák, Gasztroutca, lovasíjász-bemutató és haditorna is szerepelt a programok sorában, míg a skanzenben kenyeret is süthettek a látogatók. A Kormorán koncertje után pedig az Árpád-emlékműnél közösen emlékezett a kormányhivatal, a megyei önkormányzat, valamint az ÓNTE. A Szent István-i állam megformálása áldozatokkal együtt járó, konfliktusos időszaka volt a magyar történelemnek – emlékeztette az egybegyűlteket

B. Nagy László

. Az akkori magyarok tízezreit térítettek át a kereszténységre, új közigazgatási rendszert vezettek be, új törvények léptek életbe. A kormánymegbízott elmondta, többször fellázadtak ellene, ám

Szent István

jóval messzebbre látott, mint egy-két emberöltő, s mára minden kétséget kizáróan tudjuk, hogy az általa lerakott erős erkölcsi és társadalmi fundamentumnak köszönhető minden. „A történelem úgy hozta, hogy az ország vezetésére felhatalmazott politikai közösség számára az állam újraszervezésének nehéz, felelősségteljes feladata jutott osztályrészül. Ez a politikai közösség – melynek képviselőségem okán is részese vagyok – gyakran teszi fel magának azt a kérdést, hogy valóban ennyire alaposan meg kell-e mindent változtatni. Amikor elgondolkodom ezen, mindig arra jutok, ha hiszünk a magyarság évezredes értékeiben, ha elszántuk magunkat, hogy az elmúlt 20 év egy helyben toporgása helyett rendezzük végre közös dolgainkat, akkor tényleg mindent újjá kell szerveznünk. Még akkor is, ha tudjuk, ennek érdekében számtalan olyan döntést kell hoznunk, ami ezernyi érdeket sért, és milliónyi konfliktust okoz mind a határainkon belül, mind azon kívül” – jelentette ki a kormánymegbízott. Hozzátette, minden kormányzati lépés azt a célt szolgálja, hogy az ország talpra álljon elképesztő mértékű eladósodottságából.

„Arra törekszünk, hogy a nemzeti öntudat ismét erőre kapjon határon innen és túl. Döntéseinknek hátterében a magyar családok életlehetőségeinek javítása áll, akiket a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére a kormány minden áron megpróbál megmenteni az eladósodottságtól” – hangsúlyozta B. Nagy. Akiknek sérti érdekeit a nemzeti büszkeség erősítése, a patrióta gazdaságpolitika és a családbarát szemlélet, azok támadásba lendülnek. Konfliktusok azért is vannak a kormánymegbízott szerint, mert mindez sokak szemét bántja itthon és külföldön egyaránt. „Ha eltökéltek vagyunk, nem állhatunk meg félúton, mert Szent István se tette ezt. Államalapító királyunk munkája is temérdek indulatot szült, mégis helyes volt az a lépéssorozat, amit végrehajtott. Hiába történtek próbálkozások újításainak megakadályozására, véghezvitte azokat. Ennek az elszántságnak köszönhetően stabil alapon álló, stabil, erős keresztény birodalmat hozott létre” – fogalmazott. B. Nagy László emlékeztetett, hazánk történelme során akkor volt sérülékeny, amikor féltünk helytállni, cselekedni. A kormány által megkezdett úton végig kell menni, az a célunk és közös érdekünk, hogy a nemzet erősödjön.

Tápai: Ópusztaszer most valósítja meg a park létrehozójának álmát

„Első magyar uralkodónk hazánkat egységes magyar állammá alakította át politikai, vallási, társadalmi munkája nyomán tulajdonképpen megszületett a Kárpát-medencében a magyarság. Szent István király ezer esztendőre jelölte ki, és biztosította a jövőbe vezető utat népének, a magyaroknak. Göndöcs Benedek 1882-ben tett javaslatot, hogy állítsák helyre az itt található romokat és alapítsanak emlékparkot. Ópusztaszer most valósíthatja meg Göndöcs Benedek megálmodott parkját, hiszen egy milliárd forintból fog megújulni nemsokára a park” – fogalmazott Tápai Péter, a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) vezetője az ünnepségen. A jövő évi Nyeregszemle népszerűsítését is elkezdték, Ópusztaszerről augusztus 20-n indultak útnak a IV. Béla emléktúra lovasai, akiket Kertész Péter, az ÓNTE igazgatója ajándékozott meg. „Kedves lovasaink! Isten áldjon benneteket hosszú utatokon, látogassátok meg határainkon túl élő magyar honfitársainkat, horvát testvéreinket. Vigyétek el nekik Ópusztaszer üzenetét, hogy egy perce sem feledjük: testvérünk mind, ki magyar” – jelentette ki Kertész Péter, majd Csongrád megyei termékekből összeállított ajándékkosarat és tarisznyákat adott át a Trogirba tartó lovasoknak. Solymosi Bertold túravezető elmondta, megtisztelő számukra, hogy Ópusztaszer helyet ad egy olyan rendezvénynek, ami múltjához méltóan összehívja a magyarokat erre a szimbolikus helyre. „Azt gondolom, hogy ezekkel az utakkal, amivel bejárjuk immár második éve a kárpát-medencét, messzire visszük az emlékpark hírét” – tette hozzá. A lovasokat Kondé Lajos atya áldotta meg.

Megyei elismeréseket adtak át

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke közölte, augusztus 20-án azt is felidézzük évről évre, hogy a jelennek mit üzen az államalapítás időszaka. „Szent István királyunk napja minden évben arra emlékeztet bennünket, hogy minden idők legnagyobb államférfija a megmaradás útjára vezette nemzetét” – mondta el. A közgyűlési elnök hozzátette, Szent István öröksége bennünket arra kötelez, hogy mindannyian a tőlünk telhető legnagyobb segítséget nyújtsuk egymásnak. A Csongrád Megyei Közgyűlés elismeréseit is olyan emberek kapják, akik önzetlenül segítenek, másokért dolgoznak. Alkotói Díjat adományoztak az ÁGOTA Alapítványnak, mely elismerést Kothencz János, az alapítvány elnöke, valamint munkatársai, Révai Istvánné Gabriella, Pál Melinda és Balogh Zsolt vett át. Csongrád Megye Egészségügyéért Díjban részesült Forgács Erika, mórahalmi házi gyermekorvos és Szabó Lajos, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet főorvosa. Csongrád Megye Közigazgatásáért Díjat vehetett át az ünnepségen Lábecz László, Ruzsa címzetes főjegyzője, valamint Kovács Sándorné, a Csongrád Megyei Önkormányzat Hivatalának nyugalmazott köztisztviselője. „Jövő és jelen azon múlik, hogy mit teszünk, s hogyan tesszük azt. Igaz, tisztességes életre hív minket Szent István élete, mert az ő élete követésre méltó élet. Ma megszenteljük az új kenyeret, a föld termését, és az emberi munka gyümölcsét. A kenyér Isten ajándéka számunkra, a kenyér az élet fönntartója. De egy szelet kenyér arra is való, hogy megosszuk a másik emberrel. Így tudunk segíteni másokon, azokon, akik ínséget szenvednek, nehéz helyzetben vannak. Ha megosztom a kenyerem másik emberrel, akkor az azt is jelenti, hogy közösségre kerülök vele, vagyis barátommá fogadom és igaz emberként élünk együtt. És ez az igaz emberség előre viszi a közösség életét” – fogalmazott az új kenyér megszentelése előtt Kondé Lajos atya, pasztorációs helynök, a szegedi dóm plébánosa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.