Közélet

Az államiság a garancia az önazonosság megőrzésére

Az államiság a garancia az önazonosság megőrzésére

2012. augusztus 20., hétfő
Az államiság a garancia az önazonosság megőrzésére

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint az államiság a legnagyobb garancia arra, hogy a magyar nemzet meg tudja őrizni önazonosságát.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Veszprém megyei Királyszentistvánon, a XX. Szent István napok megnyitóján azt is hangsúlyozta, hogy a független állammal rendelkező nemzet az, amely biztosítani tudja túlélését. Ez a legfőbb nemzeti cél, "hiszen mi másban gondolkodunk most, a XXI. század kezdetén is, mint hogy megőrizni magunkat magyarnak, megőrizni a magyar nemzetet a jövőnek" - fogalmazott a fideszes politikus. Hozzátette: "ugyanakkor azt is tudjuk, hogy elszigetelten nem létezhetünk. Honfoglaló őseink jóvoltából itt, Európa közepén, a Kárpát-medencében hoztunk létre államot, itt tartottuk fenn az államot, s a helyi közösségek, falvak Európa közepén mutatták meg, hogy a magyar államiságnak van jelene és jövője". "A magyar nemzetnek csak akkor van jövője, ha tudomásul véve a körülményeket, a környező nemzeteket, környező országokat, azokat tisztelve, Európában fogalmazzuk meg jövőnket, európaiként fogalmazzuk meg a jövőnket, s európaiként élünk a jövőben" - hangsúlyozta a miniszter.

Navracsics Tibor

azt mondta, nem tud olyan európai nemzetről, amely ilyen nagy becsben tartaná államalapító királyát. Közlése szerint "a magyar nemzet nem csak abban kiváló és egyedi, hogy ilyen szépen emlékezik meg államalapító királyáról, hanem abban is, hogy ezt a megemlékezést az elmúlt évszázadok folyamán szervesen továbbfejlesztve, gazdagítva, néphagyománnyal kibővítve élő ünneppé tudta tenni". A miniszterelnök-helyettes szerint e nemzeti ünnep erejét jelzi, hogy nem volt olyan politikai hatalom, amely el merészelte volna venni a nemzettől augusztus 20-a ünnepi voltát. "Inkább próbáltak több jelentést varrni hozzá. Az 1949. évi XX. törvénytől kezdve a szocializmusban az alkotmány ünnepeként is kellett ünnepelni, s valóban, az alkotmány ünnepe is, ha nem is az 1949-es törvényé, de a Szent István-i alkotmány ünnepe, ami a kereszténységből és a magyar államiságból áll" - mondta. Augusztus 20-a sokszínű szimbólumrendszer: szó van benne az államiságról, a kereszténységről - mely sokszor tartotta meg a nemzetet nemzeti mivoltában -, az új kenyérről; a kenyérről, ami az élet újjászületését jelenti, a magyar nemzet újjászületését, a jólétet, a bőséget, a Himnuszban is megénekelt azon javakat, amelyek életben tartották a magyar nemzetet - fűzte hozzá Navracsics Tibor. A XX. Szent István napok 2012 elnevezésű rendezvényen

Kőszegi Ilona

, Királyszentistván független polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Azt hangoztatta: "szeretnénk, ha a mi kis településük az összetartozás szimbólumává, a béke szigetévé válna, ezzel tisztelegve államalapítónk előtt". Az ünnepség a Szent István-szobor megkoszorúzásával, majd falunappal folytatódott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.