Közélet

Avar János: Országos horderejű dolgok sikkadnak el a médiában

Avar János: Országos horderejű dolgok sikkadnak el a médiában

2012. augusztus 23., csütörtök
Avar János: Országos horderejű dolgok sikkadnak el a médiában

Az egyoldalú és szelektív tájékoztatás nagyon káros az ország egészére nézve – jelentette ki Avar János. A publicista a Közéleti Kávéház Baloldali Páholyának vendégeként elmondta, sok országos horderejű ügy sikkad el a bulvármédiában, így az emberek nagy része elveszti az arányérzékét.

„Van új a Nap alatt?” – címmel rendeztek beszélgetést az aktuális bel- és külpolitikáról, illetve a politikai újságírásról a Szegfű Klubban

Avar János

publicista részvételével.

Kozma József

, az MSZP szegedi elnöke, a Közéleti Kávéház Baloldali Páholyának rendezvénye előtti sajtótájékoztatón kijelentette, az embereknek számot kell vetniük a 2012-es esztendőről, hogy vajon miként élnek. Megjegyezte, 4%-os reálbércsökkenés mellett ez elkerülhetetlen. Egy országnak és egy demokráciának egyaránt rosszat tesz, hogy az emberek túlnyomó többsége nagyon szelektíven és egyoldalúan tájékozódik. „Egy adott pillanatban egy kormány hiheti azt, hogy ez neki jó, de hosszabb távon egy nemzetnek ahhoz, hogy tényleg komoly európai szerepet játsszék, ez semmiképpen nem szolgál javára. Már Kossuth és Deák is tudta, hogy a tájékozott polgárok számának a szaporítása jelenti a politikai stabilitást” – jelentette ki a publicista.

Elfogathatatlannak tartja, hogy a választások előzetes regisztrációhoz legyenek kötve, amit azzal indokolnak, hogy vannak, akik az utolsó percig bizonytalanok, így befolyásolhatóak. Mint elmondta, minden demokráciában a politikai pártok a bizonytalanokért harcolnak. „Biztos jót tesz, ha minél több a tájékozott polgár, de hogy legyen tájékozott az a polgár, aki egyoldalúan próbálnak manipulálni, és szinte elzárják előle hatalmi, pénzügyi és technikai eszközökkel a kiegyensúlyozott, széles körű tájékozódás lehetőségét” – tette fel a kérdést. Avar úgy látja, az országos ügyek elsikkadnak a sajtóban, s árt az országnak, ha az emberek elvesztik az arányérzéküket. A publicista elmondta, a magyar sajtó nem helyezi kellő perspektívába a tényeket, és nem veti össze a politikusok szavait a tényekkel. „Az emberek a saját zsebük és a hasuk alapján döntenek, ez egészen biztos. Nem lehet nekik bedumálni, hogy jobban élnek, ha rosszabbul élnek” – hangsúlyozta. A sajtónak tájékoztató szerepet kell vállalnia Avar János véleménye szerint, s nem feltétlenül kellene átvenni a politikusok szerepét. Megjegyezte, a sajtónak orientálnia kell, a politikus feladata, hogy tábort gyűjtsön, az újságíró nézőket, hallgatókat és olvasókat gyűjt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.