Közélet

A parlagfűre allergiásoknak már erős tüneteik lehetnek

A parlagfűre allergiásoknak már erős tüneteik lehetnek

2012. augusztus 16., csütörtök
A parlagfűre allergiásoknak már erős tüneteik lehetnek

A parlagfű napi pollenkoncentrációja több térségben meghaladta a riasztási szintet, ami azt jelenti, hogy az allergiásoknak már erős tüneteik lehetnek - mondta Apatini Dóra, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) biológusa csütörtökön az MTI-nek.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: Nyíregyháza környékén már a második (vörös) riasztási fokozat van érvényben. Az ország északkeleti csücskében a levegőben a parlagfű köbméterenkénti pollenszemtartalma a múlt heti mérések szerint elérte a napi 50-99-es értéket. Első fokozatú (piros) riasztás van érvényben Szolnok környékén, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyét érintően, a Duna alsó szakasza mentén. A piros színű, elsőfokú riasztás érvénybe lépésével már minden, a parlagfűre allergiásnál számítani kell a tünetek jelentkezésére. A másodfokú, vörös riasztás esetén az allergiások tünetei már súlyosbodnak, állandósulnak.

Nékám Kristóf

allergológus csütörtökön az MTI-nek azt mondta: a riasztás nemcsak arra jó, hogy az allergiásokat figyelmeztesse, hanem arra is, hogy a döntéshozókat és az egész társadalmat "felrázza", a parlagfűhelyzet ugyanis Európa-szerte, így Magyarországon is "borzalmas". Hozzátette, 10-12 évvel ezelőtt Európában még négyből egy, ma már háromból egy gyermek allergiás. Márpedig aki gyermekként allergiás lesz, az nagy valószínűséggel felnőtt korában is az marad. Becslések szerint Magyarországon 1-1,5 millió ember allergiás a parlagfűre. Az allergológus kiemelte: a levegő köbméterenkénti 30-as pollenszemtartalma az a határ, amelynél már minden, a parlagfűre érzékeny embernek oda kell figyelnie. Amellett, hogy mindenki felkeresi az orvosát, s beszerzi a számára megfelelő gyógyszert, arra is oda kell figyelni, hogy mikor szellőztet, ajánlott gyakrabban hajat mosni, s a szabadban az arcmaszk is hasznos lehet. Nékám Kristóf úgy véli, hacsak valami drámai változás nem lesz az időjárásban, a következő hetekben egyre rosszabb lesz a parlagfűhelyzet.

Apatini Dóra

, az OKI biológusa azt mondta: száraz, meleg időjárás esetén enyhébb a parlagfű pollenszórása, de némi enyhülés, illetve csapadék következtében a parlagfű "magához tér" és fokozódik a pollenszórás. Az országos átlagot tekintve erősödik a parlagfű virágzása, de az egyes területek között - az ottani időjárástól függően - vannak különbségek. Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórásának csúcsát augusztus végére, illetve szeptember első napjaira várják. A parlagfűszezon vége pedig az első fagyokig, akár október végéig is eltarthat. Az OKI a tavalyi parlagfűszezonban indította el az úgynevezett Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR), amelyben térképen látható, hogy milyen magas a levegő pollenszennyezettsége az ország különböző területein. Az egyes mérőállomások előző héten mért napi pollenkoncentrációs adatainak átlagolásával kialakított értékekhez 9 fokozatú színskála társul. A színek sötétedésével jelzik az egyre magasabb pollenkoncentrációt. A fehér szín azt jelzi, hogy a levegőben nincs parlagfűpollen. Az elsőfokú figyelmeztetést zöld színnel jelölik, ekkor egy átlagos napon a levegő köbméterenkénti pollenszemtartalma 1-9. A parlagfű pollenkoncentrációja már közepesnek számít, ha ez az érték 10-29, ekkor narancsszínű, másodfokú figyelmeztetés lép életbe. Ha az előző heti adatok szerint a levegőben a parlagfű köbméterenkénti pollenszemtartalma harminc felett van, az már magas pollenszórást jelöl, innen indulnak a színskála hatszintű riasztási fokozatai. Az elsőfokú riasztás színe piros, ekkor 30-49 pollenszem van a levegőben. Ha az érték 50-99, akkor másodfokú, vörös riasztást rendelnek el. Ha egy átlagos napon a levegő köbméterenkénti pollenszemtartalma száz felett van, akkor a parlagfű pollenszórása már nagyon magasnak számít. Ezen belül három kategória különül el: 100-199 pollenszemtartalomnál harmadfokú (bordó) a riasztás, 200-499-es értéknél negyedfokú (sötét bordó), 500-999-es adatnál ötödfokú (fekete). Ha a hét legtöbb napján az ezret is meghaladja a levegő köbméterenkénti pollentartalma, az azt jelenti, hogy a parlagfű pollenszórása már "extrém magas". Ekkor lép életbe a legmagasabb riasztási fokozat, amelyet ambrózia szín jelöl.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.